Bikeři si užívají na skalách Českého ráje. Ničí tam ale vzácnou přírodu

Události: V Českém ráji vznikají nelegální bikeparky (zdroj: ČT24)

V nejcennějších partiích Českého ráje načerno vznikají bike parky – a vyhledává je čím dál víc jezdců. Podle správců chráněné krajinné oblasti ale významně poškozují vzácnou přírodu. Cyklistika mimo vyznačené stezky je tam zakázaná.

Kozákov je jedním z nejcennějších míst Českého ráje. Je to národní přírodní památka, v poslední době ji ale brázdí nejrůznější tratě pro bikery. Stopy se klikatí mezi stromy a balvany pískovce.

„Z Kozákova se stává nelegální bikepark. Problém je v tom, že tyhle stezky bikerů mění terén, probíhá tady eroze,“ varuje vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Po silných deštích z minulých dnů se tu už objevila koryta, která ničí porost. „To je jasný příklad toho, jak tady voda působí, a postupně ten svah může celý ujet,“ vysvětlil Klápště.

Cyklisté si v CHKO upravují terén

Problém není jen v samotné jízdě. Bikeři si totiž terén upravují tak, aby snadno projeli. Pokládají na sebe kameny, aby zpevnili terén. A u Příhrazských skal si dokonce postavili můstek.

„Zprostupňuje to území, které je jinak neprostupné. Zásadní věc je ta, že vlastně cyklistika je v Českém ráji povolena pouze na pozemních komunikacích a cyklotrasách – to znamená, že jezdit ve volném terénu je zakázáno,“ upozonil Klápště. 

Území leží stranou od turistických tras, přesto sem na kolech proudí stále víc lidí. Podle Jiřího Klápště je lákají videa na internetu. Na otázku, zda tušil, že se v CHKO jezdit nesmí, autor daných videí a biker Michal Maroši odpověděl, že se to dozvěděl teprve nedávno – když mu přišla zpráva do datové schránky.

Chráněné území tu ale nepoškozují jen kola. Ani ne před měsícem pořídili správci v nejcennější zóně Českého ráje záběry lidí na terénních čtyřkolkách. Případ řeší policie. Loni zase na Příhrazských skalách pózovala dvojice u názvu svého instagramového účtu vyrytého do masivu. Běží s nimi správní řízení.