Bartošek zkritizoval Babišova slova o totalitě či „komerční fašismus“ ze strany SPD

Interview ČT24: Jan Bartošek (zdroj: ČT24)

Místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek v Interview ČT24 ostře zkritizoval šéfa ANO Andreje Babiše kvůli jeho slovům o nové totalitě. Podle něj Babiš představuje bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Slova předsedy SPD Tomia Okamury pak označil za „komerční fašismus“ a upozornil, že právě podobné zasévání nenávisti do společnosti vedlo ke zrodu nacismu, který má na svědomí životy milionů lidí.

Sněmovní debata o ozdravném balíčku je podle Bartoška vedena férově. „To druhé, co tam nepatří, jsou osobní výpady,“ reagoval na dění posledních dnů v dolní komoře. Debata podle něj může být tvrdá, ale musí být slušná. „Jsem přesvědčen, že došlo k obrovské inflaci slov a vyjádření. Najednou se ve veřejném prostoru používají slova, která lidi straší, provokují a vzbuzují v nich nenávist,“ řekl. 

Bartošek odmítl slova šéfa ANO Andreje Babiše, že by byla v Česku nová totalita, označil to za lež. „Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi. Mnohem horší je ale ,komerční fašizmus SPD‘,“ řekl s tím, že šéf hnutí Tomio Okamura používá slova, která jsou jako z „nejodpornější kuchařky nacistické propagandy“. 

Bartošek připomněl, že také vzestup nacismu a druhá světová válka, která stála život miliony lidí, začaly podobnými slovy. „Začíná to právě tím, že zaséváte nenávist a potom ji uvádíte do praxe,“ upozornil. 

Babiš jako bezpečnostní riziko?

Babiš podle Bartoška tím, že označil Česko za novou totalitu, vyslal lidem vzkaz, že je zde nesvoboda, případně jsou jim upírána základní práva. „To je přece lež, nikdo na svých právech upírán není. Můžeme svobodně projevovat svoje názory. Základní body totality zde určitě nejsou naplněny,“ upozornil. ANO podle Bartoška straší lidi novou totalitou a SPD v nich vzbuzuje nenávist. 

Bartošek je přesvědčen o tom, že Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. „Osobní útoky jsou osobní útoky, ale potom jsou systémové změny, které jasně útočí na svobodu a nezávislost například i České televize a Českého rozhlasu. Zrušení koncesionářských poplatků je velmi jednoduchým nástrojem na ovládnutí veřejnoprávních médií,“ míní. V tom případě by musel být chod médií hrazen ze státního rozpočtu, a tím pádem se podle Bartoška mohou stát vydíratelnými.

Na otázku, zda demokratické strany selhaly, Bartošek řekl, že za třicet let od pádu komunismu se stala spousta chyb. „Do určité míry rozumím deziluzi lidí z toho, jakým způsobem byla země někdy spravovaná. Není to o tom, že bylo všechno stoprocentně krásné. Není to o tom, že do budoucna už neuděláte chybu, ale o tom, jakým způsobem budete společnost směřovat,“ uvedl. 

Bartošek zmínil i roli sociálních sítí, na kterých se podle něj v posledních letech odehrává dlouhodobě řízený systém strategie destabilizace společnosti. „Můžeme vidět, co se děje v Maďarsku či na Slovensku, a můžeme vidět, jakým způsobem sociální sítě polarizují společnost. Cíleně je používaná lež, manipulace, cíleně jsou rozdmýchávány nenávistné nálady,“ řekl.

Vládnutí s Babišem

KDU-ČSL byla v minulosti součástí koalice s ANO, stalo se tak poté, co padla vláda ODS a TOP 09 zatýkáním na Úřadu vlády. „Byla to situace, kdy Česko potřebovalo stabilitu a zklidnění situace,“ řekl Bartošek s tím, že to se povedlo. Na druhou stranu ale zkritizoval Babiše coby ministra financí. „Byla to cena za to, aby Česká republika mohla smysluplně pokračovat dále,“ dodal. 

Ovšem to, že podle Bartoška vznikl později pakt mezi Babišem a tehdejším prezidentem Milošem Zemanem, který údajně koordinoval kroky proti ČSSD (dnes Socdem), poškozuje svět politiky. 

Fungování sněmovny

Opozice si také často stěžuje na princip fungování Poslanecké sněmovny. Hovoří například o rušení interpelací. „Věřte, že snaha o domluvu je. Stejně jako opozice má pocit, že my (koalice) ji válcujeme, tak to platí stejně i na druhou stranu,“ řekl Bartošek. 

Místopředseda sněmovny také míní, že opozice má rozhodně dost času vyjádřit svůj názor. „Mají dostatek času diskutovat, mají dostatek času, aby přinášeli opoziční návrhy. Nejsou kráceni na svých právech, to mi věřte,“ uzavřel. 

90' ČT24: Hádky a obstrukce v poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Je to zajímavé divadlo, říká Bendl

Když nějaký poslanec použije ve sněmovně ostrá slova či vyvolá konflikt, může jít podle poslance Petra Bendla (ODS) o politický kalkul. „Je to pro každé médium zajímavé, plytké zprávy noviny neprodávají,“ zhodnotil v pořadu 90' ČT24. „Jednání sněmovny je do určité míry zajímavé divadlo, (…) zvlášť, když to přenáší Česká televize a všichni to vědí, tak se tomu přizpůsobuje debata,“ dodal.

„Mě to nijak nepřekvapuje, zažil jsem ve sněmovně tři volební období, (…) první období, když jsme byli v opozici, jsme obstruovali, také jsme tam byli několik dnů až týdnů,“ vzpomíná bývalý poslanec Jan Chvojka (Socdem). Chvojka souhlasí s vyjádřením Bendla, že jde zčásti o divadlo. V jiných zemích se ale třeba poslanci fyzicky napadají, sdělil s tím, že v České republice je to tedy celkem klidné.

Bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) soudí, že se jednací řád dolní komory začal více zneužívat. „Každé volební období se objeví nějaký nový trik, co se dá používat a postupem to bobtná,“ myslí si. „Například my jsme v minulém období nepoužívali plošné obstrukce na všechny body, možná tak jednou za celé volební období,“ uvedl jako příklad.