Babí léto ponechá teploty nad dvaceti stupni, ochladí se až koncem týdne

Ačkoli již je v plném proudu podzim, teploty ještě zůstanou nad dvaceti stupni Celsia. Odpoledne by měly tak vysoko stoupat denně až do konce týdne a po velmi chladné noci na pondělí budou teplejší i noci příští. Počasí se poněkud zkazí až koncem týdne, v pátek by mělo pršet a na příští víkend se také mírně ochladí. Začátkem příštího týdne teploty opět stoupnou, a to až na 28 stupňů.

První letošní podzimní pracovní den začal v západní části Česka ukázkou chladného počasí. V horských údolích dokonce mrzlo. Na Šumavě na Kvildě byly nad ránem téměř minus dva stupně, v Krušných horách v Jelení minus 4,5 stupně. Většinou bylo v Čechách kolem 4 až 8 stupňů Celsia. Ve východní části republiky byla noc ale ještě spíše letní. Nízká oblačnost – a ráno také mlhy – udržela teploty až kolem 14 nebo 15 stupňů Celsia.

Odpoledne se však teploty dostaly na 23 až 24 stupňů, zvláště na Moravě. I v dalších dnech bude podle předpovědi převážně jasno až polojasno a teploty až do pátku porostou.

V noci na úterý bude deset až 14 stupňů Celsia. Ranní mlhy postupně vystřídá jasná až polojasná obloha a oteplí se na 23 stupňů, při déletrvajícím slunečním svitu až na 25 stupňů. Ve středu a čtvrtek bude podobné počasí a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 stupni.

Nejteplejším dnem tohoto týdne bude pravděpodobně pátek. Nejvyšší teploty budou mezi 23 až 27 stupni. Nadále bude většinou jasno, ale později bude od severozápadu v Čechách oblačno.

Na víkend se mírně ochladí

Na víkend se pak mírně ochladí. Teploměry ukážou přes den v sobotu maximálně 22 stupňů a v neděli 23 stupňů. V sobotu se zpočátku zatáhne, ale postupně se bude vyjasňovat. Na začátku příštího týdne se zase oteplí a přes den mohou teploty vystoupat na 23 až 28 stupňů.

V nejbližších čtyřech týdnech, od pondělí až do 22. října, budou podle měsíčního výhledu ČHMÚ teploty nad dlouhodobým průměrem pro toto období. Tento a příští týden budou teplotně nadprůměrné a ostatní dva týdny pravděpodobně průměrné až slabě nadprůměrné.

„Období jako celek bude pravděpodobně srážkově průměrné až podprůměrné s úhrny v jednotlivých týdnech většinou do deseti milimetrů (deseti litrů na metr čtvereční, pozn. red.),“ oznámili pracovníci ústavu.