Audit k Babišovi a Agrofertu je konečný, potvrdila Evropská komise

Události ČT: Audit k Babišovi a Agrofertu je konečný, potvrdila Evropská komise (zdroj: ČT24)

Mluvčí Evropské komise potvrdil, že audit firem okolo Agrofertu je konečný a Česko má dva měsíce na to, aby sdělilo, jak provede doporučení obsažená ve zprávě. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pondělí tvrdil, že auditní zpráva, která v pátek do Česka dorazila k jeho možnému střetu zájmů, není konečnou verzí dokumentu. Podle Pirátů by pak měl být audit zveřejněn.

Lhůta na reakci se podle mluvčího Evropské komise začne počítat od chvíle, kdy do Prahy dorazí český překlad anglického originálu, který obdrželo ministerstvo pro místní rozvoj v pátek. 

V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, auditoři konstatovali, že je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Premiér to opakovaně odmítl, tvrdí, že postupoval přesně podle zákona.

Mluvčí Evropské komise: Auditní zpráva o Babišově střetu zájmů je konečná (zdroj: ČT24)

Ministryně řekla, že nejde o konečnou verzi

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ČT v pondělí dopoledne řekla, že materiál, který na její úřad přišel, je oznámení předběžných závěrů šetření Evropské komise, ke kterému se mohou podat připomínky.

„Od chvíle, kdy (české úřady) obdrží českou verzi, mají dva měsíce, aby nám vysvětlily, jak se hodlají zařídit podle těchto doporučení,“ řekl ale mluvčí Evropské komise Eric Mamer. České úřady tedy podle EK nemohou zprávu rozporovat, ale pouze reagovat na jednotlivá její doporučení.

Výroky premiéra a ministrů bohužel svědčí o neznalosti a překvapení z toho, jak funguje Evropská unie a evropské instituce. To jde napříč segmenty české státní správy. U vrcholných politiků je to tradiční nešvar. Evropská komise je tu od toho, aby pomáhala, aby zajišťovala, že právo funguje všude v Unii stejně.
Tomáš Weiss
vedoucí Katedry evropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Podle několika zdrojů agentury ČTK z unijních institucí nehodlá Evropská komise na znění auditní zprávy nic měnit; po dvouměsíční lhůtě rozhodne Brusel o dalším postupu. Komise a Česká republika se poté mohou další měsíce dohadovat o částce, která by případně měla být vracena do unijních fondů.

„Ministerstvo pro místní rozvoj buďto nezná postupy Evropské komise, nebo soustavně lže,“ reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že poslanci Evropského parlamentu budou požadovat odtajnění závěrů auditu.

Podle české místopředsedkyně nové EK Věry Jourové bude možné požádat o zveřejnění zprávy po ukončení auditního procesu, o němž auditoři rozhodnou v závislosti na české reakci. „Zda bude po skončení auditního procesu zpráva zveřejněna, to bude záležet na auditním orgánu,“ podotkla Jourová. Na auditní zprávě se podle ní nic měnit nebude a délka samotného procesu bude záležet na české reakci.

Ministerstvo odmítá zveřejnit audit k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Piráti chtějí společný postup všech stran

„Vymlouvat se na to, že pořád nejde o konečný audit, když Evropská komise říká, že konečný je, to je buď podivná falešná hra, anebo lhaní,“ reagoval místopředseda ODS Martin Kupka s tím, že je přesvědčen, že je ve veřejném zájmu výsledky auditu zveřejnit.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že také podle jeho informací z Evropské komise nemá Babiš pravdu, když tvrdí, že audit lze dál připomínkovat. „Zpráva je definitivní a jediné, co může ministerstvo pro místní rozvoj rozporovat, je výše sankce,“ vyjádřil se Výborný.

EK: Audit ke střetu zájmů je konečný (zdroj: ČT24)

V úterý ráno bude o auditu mluvit i vedení KDU-ČSL. „V tuto chvíli mě a KDU-ČSL až tak úplně nezajímá Andrej Babiš, ale zajímají nás naši občané a firmy, protože ta věc se může bezprostředně dotýkat dalších žadatelů a příjemců dotací a bylo by chybou, kdyby měli oni doplatit na to, že je premiér České republiky ve střetu zájmů,“ dodal předseda KDU-ČSL.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se domnívá, že se objevují „snahy výsledky auditu ututlat a bagatelizovat“. „Požádal jsem předsedy parlamentních stran vyjma ANO o společnou schůzku s cílem koordinace dalšího postupu,“ uvedl Bartoš. Vyzval proto jednak ke zveřejnění auditu, jednak k tomu, aby se jím zabýval kontrolní výbor Poslanecké sněmovny a jako zvláštní bod by se měl objevit i na programu sněmovního pléna. 

Podle Bartoše je namístě, aby se schůzky zúčastnili i vládní sociální demokraté. „Navrhované kroky by v tuto chvíli měly vést k tlaku na ministerstvo, respektive vládu, na zveřejnění tohoto auditu v originální verzi, jeho překlad a postoupení výsledků auditu senátní komisi a zároveň svolání kontrolního výboru sněmovny, včetně zařazení tohoto bodu na jednání skrze grémium,“ dodal. Sněmovní grémium se obvykle schází v úterý dopoledne.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček ale v pondělí odpoledne oznámil, že se jednání sněmovních stran o postoji k auditu o Babišovu střetu zájmů nezúčastní. Čeká na obsah zprávy a návrh dalšího postupu od MMR. „Dokud nebudu znát obsah zprávy a návrh dalšího postupu ze strany MMR, nebudu se žádných jednání mimo vládu účastnit,“ napsal Hamáček.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru uvedla, že v jasném střetu zájmů je i ministryně pro místní rozvoj Dostálová. „Měla by si uvědomit, že jde o peníze daňových poplatníků. Její chování je ukázkovým střetem zájmů. Kdyby zpráva byla ve prospěch Andreje Babiše, je již na úřední desce,“ vyčítá ministryni prohlášení jejího úřadu, že audit nelze zveřejnit, není finální verzí a resort ho chce nadále rozporovat.

Předsedové ODS Petr Fiala i STAN Vít Rakušan potvrdili, že se schůzky organizované Piráty zúčastní. Rakušan napsal Dostálové dopis, ve kterém ji žádá o zveřejnění auditu podle zákona o jednacím řádu sněmovny. „Dle citovaného zákona mám jako poslanec oprávnění požadovat informace a vysvětlení potřebná pro výkon mé funkce,“ uvedl. Dodal, že je pro něj tato informace jako pro zákonodárce „naprosto klíčová“.

Bartoš hodlá svolat šéfy stran kvůli auditu o Agrofertu a Babišovi (zdroj: ČT24)

Šéf KSČM Vojtěch Filip odkázal na návrh Pirátů ohledně jednání grémia sněmovny. „Už jsem odpověděl panu Bartošovi, že je možné se otázkou, kterou nastolil, na politickém grémiu zítra (v úterý) ráno zabývat,“ uvedl Filip. 

SPD se bude podle předsedy hnutí Tomia Okamury novými informacemi zabývat na poslaneckém klubu, své stanovisko sdělí na tiskové konferenci, která po něm následuje. SPD je pro zveřejnění dokumentu, uvedl.

Ministr zahraničí Petříček k auditu o Agrofertu a Babišovi (zdroj: ČT24)

Petříček: Audit by měli ministři znát

Vládní ČSSD ale patrně nebude požadavku Pirátů nakloněna. Její místopředseda, ministr zahraničí Tomáš Petříček se připojil k názoru ministerstva pro místní rozvoj, že není auditní proces ukončen a Česko má dva měsíce na reakci.

Zároveň se ale Petříček vyslovil pro to, aby se o jejím obsahu dozvěděli alespoň ministři. „My jsme se neměli ještě možnost s obsahem toho auditu seznámit. Já očekávám, že ministerstvo pro místní rozvoj představí audit vládě,“ řekl Petříček. Dodal, že pokud budou nutné korekce dotací, neměly by se platit z rozpočtu.  

Po zveřejnění auditu volají i někteří europoslanci

Ke zveřejnění auditu v pondělí vyzval také český europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Jménem své frakce Zelení/ESA se obrátil na Evropskou komisi a komisaře Johannese Hahna s výzvou, aby audit poskytl. Peksa prý chce v souvislosti s touto věcí ve výboru Evropského parlamentu navrhnout misi europoslanců do České republiky. 

Naopak europoslanec Ondřej Knotek (ANO) uvedl, že hodlá respektovat utajení znění závěrů auditu. „Jako bývalý firemní auditor si umím představit, že je v zájmu všech, aby proces doběhl řádně do konce. Jestliže zpráva, kterou jsme obdrželi, je v režimu důvěrné od Evropské komise, tak to má být dodrženo. Kdyby to Komise nenavrhla, tak by se to mohlo zveřejnit, ale jestliže to jako důvěrné dorazilo, tak je to legitimní.“ Dodal také, že podle něj premiér vyhověl zákonu o střetu zájmů a on sám má v premiéra plnou důvěru.

Podle europoslance KDU-ČSL Zdechovského by zveřejněny měly být alespoň závěry auditu, když ne celé jeho znění. „Můžeme se přít o tom, jaké částky se budou vracet a jaká opatření přijmout, ale rozhodnutí auditorů je finální,“ zdůvodnil to. Pokud se bude chtít premiér proti závěrům auditorů bránit, může se podle Zdechovského pokusit změnit pouze konkrétní opatření, která Evropská komise navrhne; závěr auditu je ale podle něj už neměnný.

90’ ČT24: Zpráva Evropské komise o vztahu Andreje Babiše (ANO) k Agrofertu (zdroj: ČT24)

Babiš: Česko má dva měsíce na uplatnění připomínek

Babiš v pondělí Rádiu Impuls řekl, že Česká republika může do dvou měsíců uplatnit případné připomínky. Připomněl, že Česko odmítalo závěry jarní předběžné zprávy, která unikla do médií. Odmítat je podle něj bude i nadále.

Šéf kabinetu také reagoval na informace týdeníku Respekt o tom, že podoba auditní zprávy ke konečná. „Bakalův Respekt neříká pravdu, protože to samozřejmě není definitivní zpráva a já teda nevím, co potvrdil, ale v každém případě není pravda, co zveřejnila Česká televize a Bakalův Respekt, že je to konečná podoba auditní zprávy,“ řekl Babiš.

Ta podle Babiše zcela absurdně a nesmyslně vykládá český zákon o střetu zájmů. Premiér trvá na tom, že v souladu s jeho novelou vložil Agrofert do svěřenského fondu, takže předpisům vyhověl.

TI: Audit může vést až k zastavení dotací do Česka

Podle ředitele Transparency International (TI) Davida Ondráčky nyní začne dohodovací období o tom, kolik peněz má Česko vrátit. Babiš by měl podle organizace, která podnět týkající se premiérova střetu zájmů Bruselu podala, okamžitě odstoupit. „Není možné, aby dotační podvodník zůstával v čele vlády,“ uvedl Ondráčka.

Klíčová otázka je, nakolik nás tato kauza poškodí do budoucna. Nyní se v Evropě jedná o novém dlouhodobém rozpočtu Evropské unie. Jedním z velkých témat je vláda práva v evropských zemích a nakolik jsou evropské peníze zneužívané.
Tomáš Weiss
vedoucí Katedry evropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Dohodovací řízení o částce by se mohlo vléct podle TI třeba rok. Česko v něm může legitimně vznášet námitky. „Dva měsíce má Česko na to, aby implementovalo nějaká opatření,“ uvedl analytik TI Milan Eibl k tvrzení ministerstva pro místní rozvoj, že Česko má dva měsíce na vyjádření ke zprávě. Podle Ondráčky by se mohlo v extrémním případě stát, že budou zastaveny veškeré dotace směřující do Česka. Dostálová podle Ondráčky lže v Babišův prospěch, aby si udržela vlastní pozici.

Rozhodnutí už podle TI padlo. „Čekáme, kolik bude Česká republika (z dotací) vracet, záležet bude na tom za jaké období,“ uvedl Ondráčka. Je podle něj evidentní, že peníze získal neoprávněně holding Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů. Měl by je tak také vracet. „Pokud to neučiní, bude to stát vymáhat soudně,“ uvedl. Poznamenal, že o věci bude ale rozhodovat ministerstvo financí v gesci Babišova hnutí ANO.

Babiš k auditu: „Považuji to za účelovou záležitost“ (zdroj: ČT24)

TI jako účastník řízení podle Ondráčky dostane o výsledku auditu informace, není ale jasné kdy přesně a jaké. Evropská komise slíbila, že dá vědět k 4. prosinci. „Neznamená to ale, že nám hned pošlou celý audit,“ uvedl Eibl. Jednat se podle něj může o nějakou formu vyrozumění.

Při žádosti o zveřejnění auditu na adresu ministerstva pro místní rozvoj organizace argumentuje stanoviskem evropské ombudsmanky, která se vyjadřovala k nedávné žádosti Senátu o poskytnutí předběžného auditu. Ombudsmanka v něm připomíná Komisi, že s ohledem na velice silný veřejný zájem by měla zvážit, zda listiny zveřejnit, až bude šetření dokončeno. 

Předseda SPD Tomio Okamura k auditu o střetu zájmů (zdroj: ČT24)

Agrofert ví o auditu jen z médií, chce o něj požádat ministerstvo

Holding Agrofert ví o doručení auditní zprávy jen z médií a o dokument chce firma požádat ministerstvo pro místní rozvoj. „Primárně jde o věc mezi státem a Evropskou komisí. Jsme však dotčenou osobou, jak nám již dříve potvrdila Evropská komise, proto zašleme na MMR dopis, kde požádáme, aby nám ministerstvo dokument poskytlo,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Společnost chce auditní zprávu prostudovat a případně hájit svá práva. „Jsme přesvědčeni, že na naší straně jsme vždy postupovali přesně podle zákona a že se náš někdejší akcionář v žádném střetu zájmů nenachází,“ dodal Hanzelka.