Premiér je podle závěrečné zprávy auditu ve střetu zájmů, píše Respekt. Podle ministerstva zprávu nelze zveřejnit

Události: Auditem se začne v pondělí zabývat ministerstvo pro místní rozvoj (zdroj: ČT24)

Evropská komise už odeslala do Prahy závěrečnou zprávu ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Závěry auditu jsou však zatím neveřejné, což v Otázkách Václava Moravce kritizoval šéf opoziční ODS Petr Fiala: „Vzhledem k tomu, že se to týká premiéra České republiky, tak se to musí zveřejnit okamžitě.“ Premiér ve vysílání reagoval s tím, že on dodržel zákon a postupoval podle něj, když firmu vložil do svěřenského fondu. Na zveřejnění auditu podle svých slov nemá vliv. Týdeník Respekt v neděli večer s odvoláním na dva obeznámené zdroje napsal, že je Babiš i podle závěrečné zprávy auditu ve střetu zájmů.

Fakt, že audit potvrdil střet zájmů a že pro Babiše nedopadl dobře, potvrdily během víkendu Respektu dva nezávislé zdroje obeznámené s průběhem řízení a obsahem dokumentu. 

Podle jednoho ze zdrojů audit konstatuje, že souběh byznysu a politiky je podle komise v rozporu jak s evropským, tak s českým právem. „To by mohlo znamenat zpochybnění dřívějších i budoucích dotací pro Agrofert, a to jak dotací z evropských fondů, tak nárok na peníze z českého rozpočtu,“ píše Respekt.

„Je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně, když zákon ,lex Babiš' byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky. Lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů,“ uvedl ve vysílání ČT24 Babiš. Lex Babiš je nazývána novela zákona o střetu zájmů, na jejímž základě musel vložit svoji firmu do svěřenských fondů.

MMR: Evropská komise žádá důvěrné zacházení

Premiér také upozorňoval, že Komise dopracovala audit jen „několik minut“ před tím, než skončila a začala fungovat nová Komise. „Jestli se to zveřejní, nebo nezveřejní, já na to nemám žádný vliv,“ prohlásil premiér.

„Stálé zastoupení v Bruselu potvrdilo, že nám tu zprávu odeslalo, takže my se s ní určitě během pondělního dne seznámíme. Rozhodně nejde o finální návrh zprávy,“ uvedla v neděli večer pro ČT ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Pokud prý bude chtít česká strana uplatňovat ještě nějaké připomínky, má na to dvouměsíční lhůtu. Tato lhůta začne běžet v okamžiku, kdy ministerstvo obdrží oficiální překlad do češtiny, zatím má resort jen anglický originál.

Právě z toho důvodu, že ještě nejde o finální verzi dokumentu, tak podle ministerstva nyní nelze dokument zveřejnit. Evropská komise žádá o důvěrné zacházení, uvedl mluvčí MMR Vilém Frček. 

Podle předsedy ODS by však zpráva být zveřejněna měla. „Pravda je přeci taková, že Agrofert čerpá dotace – národní, evropské, všechny, že jste z tohoto hlediska ve střetu zájmů a to je ten problém,“ kritizoval Petr Fiala.

Pro zveřejnění auditu jsou také Piráti „Ministerstvo musí vše zveřejnit! Jde o peníze nás všech,“ vyzval na Twitteru lídr Pirátů Ivan Bartoš. Podle TOP 09 by pak Babiš měl buď rezignovat, nebo se zbavit svých firem, pokud se jeho střet zájmů potvrdí.  

David Ondráčka: Z toho tajení je zřejmé, že audit dopadl v neprospěch Babiše

Po zveřejnění volá také šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka, je podle něj ve veřejném zájmu, aby se do zprávy EK mohla veřejnost podívat.

„Z toho tajení a nervozity je evidentní, že ten audit dopadl v neprospěch premiéra Babiše,“ řekl České televizi Ondráčka. Znamená to podle něj, že Komise potvrdila svůj původní verdikt, že Babiš je ve střetu zájmů. Babiš tak podle Ondráčky lhal v posledních třech letech, kdykoli řekl, že neovládá holding Agrofert nebo že není ve střetu zájmů. Proto by podle něj neměl zůstat premiérem. Andrej Babiš pak v reakci nazval Transparency International udavačskou neziskovkou.

Místopředseda vládní ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček v sobotu po jednání expertního týmu v Lánech řekl, že auditní zprávu ještě neviděl. Podle jeho názoru by se s ní v první řadě měla seznámit vláda.

„To, jestli ten dokument může být odtajněn, je především otázka na Evropskou komisi, protože ta jej nějakým způsobem vede v nějakém režimu. I posledně jsme to právě řešili, že by to musela být Evropská komise, aby tu předchozí auditní zprávu odtajnila, což sama Komise řekla, že tak nemůže udělat,“ uvedl ministr s tím, že se chce se zprávou seznámit ČSSD. „Na základě toho bude také jasně reagovat,“ dodal.

Evropská ombudsmanka Emily O'Reillyová došla v létě k závěru, že zatímco předběžné auditní zprávy Komise s ohledem na pokračující šetření zveřejňovat nemusí, měla by kvůli „velmi silnému veřejnému zájmu“ zvážit jejich zveřejnění poté, co bude celé auditní řízení ukončeno.

Podle předběžné zprávy Česku hrozilo, že bude do unijního rozpočtu vracet 450 milionů

Stálé zastoupení ČR při Evropské unii v pátek potvrdilo, že audit obdrželo a předalo ministerstvu pro místní rozvoj. Mluvčí Komise upřesnila, že obsah auditní zprávy zůstává tajný, protože auditní proces ještě neskončil. Oficiální zdroje tedy zatím sdělí pouze procesní informace. Teď budou auditní zprávu posuzovat české úřady.  

V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, auditoři konstatovali, že je český premiér ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert. Babiš to odmítá, poukazuje, že své firmy v souladu s českými zákony vložil do svěřenských fondů. Z návrhu ale také vyplývalo, že by Česko mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun.

Evropská komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.