Antimonopolní úřad vyšetřuje řetězec Globus, hrozí mu pokuta až 2,4 miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí podniku Aneta Turnovská řekla, že řetězec se zatím nebude vyjadřovat.

„V oblasti významné tržní síly jsme v nedávné době zahájili správní řízení. Vyšetřujeme obchodní řetězec Globus kvůli možné dlouhodobé diskriminaci dodavatelů. Připomenu, že za nekalé obchodní praktiky vůči dodavatelům hrozí pokuty až do výše deset procent z obratu odběratele, který zneužívá své významné tržní síly,“ uvedl Švanda. Další informace až do skončení správního řízení úřad uvádět nebude.

„Uvedenou záležitost nebudeme v této chvíli komentovat,“ sdělila Turnovská. Podle výroční zprávy řetězce zveřejněné ve Sbírce listin měla firma za fiskální rok končící v červnu 2022 čistý obrat 24,7 miliardy korun.

Zatím nejvyšší pravomocnou pokutu za zneužití významné tržní síly dostaly v roce 2019 obchodní řetězce Billa a Penny Market, zaplatily 164 milionů korun za to, že požadovaly od svých dodavatelů poplatek označovaný jako RBG bonus. Šlo ale v podstatě o zalistovací poplatek za to, že od nich odebírají zboží. Po novelizaci zákona o významné tržní síle z roku 2016, který takové poplatky zakázal, označovaly tento poplatek za množstevní nebo cenovou slevu, kterou jim dodavatel poskytuje. V minulosti antimonopolní úřad pokutoval také řetězce Makro nebo Kaufland.