Advokát Teryngel navrhl dohodu o vině a trestu, může to pomoci usvědčit soudce Sováka

Události: Kauza Sovák u soudu (zdroj: ČT24)

K soudu míří první část korupční kauzy spojené s bývalým soudcem pražského vrchního soudu Zdeňkem Sovákem. Zvlášť chtějí žalobci projednat případ stíhaného advokáta Jiřího Teryngela. Ten sám navrhl dohodu o vině a trestu – státní zastupitelství podle informací ČT předběžně souhlasí. Záležet bude na detailech této úmluvy.

Advokát Jiří Teryngel dal podle detektivů soudci Zdeňku Sovákovi stotisícový úplatek za to, aby ovlivnil dalšího soudce vrchního soudu. Teryngel to nejprve popíral, teď ale změnil výpověď a podle žalobců chce uzavřít dohodu výměnou za nižší trest.

„S ohledem na návrh jedné z obviněných osob státní zástupce jedná o možném uzavření dohody o vině a trestu,“ sděluje vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Teď musí následovat seznámení se spisem, bude podána obžaloba s návrhem na schválení dohody o vině a trestu, a pak to prostě skončí,“ uvedl loni v prosinci Teryngel. Podle Bradáčové státní zástupce předloží dohodu soudu, po jehož schválení nabývá právní moci.

Teryngel se mohl přiznat už před třemi týdny

Teryngel byl v době obvinění navíc v podmínce za kauzu s nezdaněnými cigaretami. Dohoda se státním zastupitelstvím mu může zaručit, že do vězení nepůjde, a naopak pomůže usvědčit soudce Zdeňka Sováka.

Podle některých médií se Teryngel oficiálně přiznal do protokolu už před třemi týdny. „Celá záležitost mě velmi mrzí, svého jednání lituji. A je mi líto, že jsem do této záležitosti zatáhl i svého dlouholetého kamaráda JUDr. Sováka,“ zní podle Seznam.cz výpověď Teryngela.

Soudce Sovák nakonec podle policie nedokázal požadovanou službu u kolegy z vrchního soudu zařídit a Teryngelovi peníze vrátil.

Detektivové odposlouchávali Sovákův byt

Teď už bývalý soudce Sovák je stíhaný kvůli korupci i v dalších případech. Například podle policie mluvil s prostředníkem o odměně 50 milionů korun za pomoc stavební firmě Metrostav.

Zásadním důkazem o údajné korupci jsou podle obvinění policejní odposlechy. Detektivové monitorovali schůzky jednotlivých účastníků kauzy a prostorové odposlechy měli také v bytě soudce Sováka.