Zlín získal desítky nových stromků, místní je zasadili vlastnoručně

Zlín - Udělat něco pro přírodu a zasadit do země strom, který tu zůstane dlouhé desítky let, tak se rozhodli Zlíňané, kteří se tento týden připojili k veřejnému sázení zeleně. Sami se už loni hlásili na radnici, jestli se nemohou podílet na obnově městské zeleně. Zatímco loni se přihlásily jen dvě organizace, letos Zlín pořádal už pět veřejných sázení stromů.

„Když si lidé stromy vysadí sami, tak k tomu mají pak i jiný vztah,“ uvedla Věra Jašková z odboru městské zeleně. Zlínské sázení stromů odstartovaly v týdnu studentky tamní zdravotnické školy, které do půdy zasadily jedenáct stromů. K výsadbě městské zeleně se připojila také padesátka dětí z malenovické základní školy a dobrovolní hasiči, kteří přidali například čtrnáct kusů třešní.

„Možná si někteří mysleli, že je to jednoduché, ale loni byli lidé z toho sázení unavení,“ připustila Jašková. Zatímco město nakoupilo stromky a zapůjčilo výbavu, práce zůstala na dobrovolnících. V centru Zlína se tak objevily nové okrasné dřeviny, za město se zase vrátily ovocné stromy.

Věra Jašková hovoří o výsadbě stromů (zdroj: ČT24)

„Je to dobrý pocit, že uděláme něco pozitivního pro přírodu,“ popsal své důvody pro výsadbu Filip Křížka. Zatímco mladším žákům museli pracovníci zeleně jámy připravit, dobrovolní hasiči už si je vykopali sami. S úsměvem pak výsadbu přirovnávali k akci Z.

Kdyby se lidé o práci při výsadbě tolik nehlásili, město by nakoupilo jen polovinu stromů. Pro velký zájem ale muselo objednávku zdvojnásobit. Ve zlínské části Lhotka původně mělo vyrůst jen deset stromů, nakonec jich bude několikrát více. Za tento týden stihli Zlíňané vysadit více než šedesátku stromů, které jejich práci budou připomínat ještě desítky let.