Wilsonův les se stal ptačím rájem

Brno – Pro sýkorky, špačky, netopýry i sovy je v brněnském Wilsonově lese nachystáno šest nových domečků. Postarali se o to členové Občanského sdružení Masarykova čtvrť. Kolem budek vytvořili unikátní „ptáčkobody“, kam budou moci lidé přijít, pozorovat ptáky, a navíc se o nich něco dozvědět z nových informačních tabulí.

Jeden z nejvýznamnějších českých ornitologů Karel Hudec vybral pro dvojici „ptáčkobodů“ horní partii Wilsonova lesa, jen několik desítek metrů od Biskupského gymnázia na ulici Barvičova. „Jsou tam i velké budky pro sovy a netopýry. Je to zvlášť zajímavé pro starší lidi, kteří si tam můžou sednout a pozorovat je,“ prozradil Hudec, kterého doplňuje předseda občanského sdružení Michal Závodský: „My bychom byli rádi, kdyby si to místní lidé vzali za své. Když sem půjdou na procházku, vzali by si něco pro ty ptáčky a ukazovali svým dětem, jaké ptáčky tady mohou vidět.“

Michal Závodský z občanského sdružení (zdroj: ČT24)

Ptáčkobody jsou umístěné poblíž stezek, navíc jsou u nich i lavičky a krmítka. Do nich můžou návštěvníci ptákům nasypat zrní a pak je z několika metrů pozorovat. „Ptáci by se lidí bát neměli. Pokud se jim neškodí, tak si zvyknou rychle a vůbec jim lidská přítomnost nevadí,“ podotkl Hudec. „Doufáme, že vznikne i nová rodinná tradice, výlety do zimního nebo vánočního lesa s krmením ptáčků,“ přidal Závodský. Nejvíc si opeřenci z Wilsonova lesa pochutnají na slunečnicových semenech, v zimě ocení i tukovou tyčinku.