Průvodci v jeskyních mají napilno

Jesenicko – Jeskyně v Česku hlásí nárůst návštěvníků. Zájem o prohlídky vzrostl především v posledních dvou týdnech. Lidé totiž utíkají do podzemí před vedrem. Někde posilují průvodce, jinde krátí pauzy mezi prohlídkami.

Parkoviště u obou přístupných jeskyní na Jesenicku jsou v těchto dnech přeplněná. Lidé vyhledávají místa, na kterých by se mohli ukrýt před sluncem a případně se zchladit. Podzemí nabízí ideální řešení. V jeskyni Na Špičáku návštěvnost v posledních dvou týdnech vzrostla asi o padesát procent. „Letošní sezona začala na sněhu, teď k nám ta vedra přivedla návštěvníky, které bychom jinak čekali až někdy koncem srpna,“ potvrzuje větší počet návštěvníků Evelyna Vozábalová, vedoucí správy jeskyně Na Špičáku.

  • Jeskyně Na Špičáku autor: Gejdoš Pavel, zdroj: ČTK
  • Jeskyně Na Pomezí autor: Zdeněk Hejl, zdroj: http://na-pomezi.jeskyne.net/

Velkému náporu turistů přizpůsobili i začátky prohlídek, každou čtvrthodinu může vejít jedna. Pokud je potřeba posílit průvodce, zaskočí i ti, kteří obsluhují v prodejně. Každý totiž musí ovládat výklad.

Dvaceti procentní nárůst turistů pozorují i nedaleko odtud – Na Pomezí. „Pokud je hodně lidí, tak do jeskyně na prohlídky chodíme každých 10 minut a nebylo potřeba zvyšovat počet průvodců, protože na celou sezonu jich máme zajištěných dvacet, což je ideální stav,“ říká Martin Kubalák, vedoucí správy Jeskyně Na Pomezí.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Červenec bývá pro obě jeskyně zpravidla nejsilnějším měsícem v roce, průvodci mají napilno. Podle zkušeností ale chodí ještě více lidí do podzemí ve dnech, kdy je zamračeno a prší.