Obrovský zájem o Zdeňka Buriana v Opavě

Opava - Obrovskému zájmu se těší Dobrodružné světy Zdeňka Buriana v opavském Domě umění. Výstava je jeho největším projektem pro tento rok. Ve všech svých prostorách připomíná malíře a ilustrátora stovkami ilustrací a obrazových rekonstrukcí.

Dobrá zpráva hlavně pro ty, kteří nestihli právě včera ukončenou výstavu v pražském Obecním domě. Dobrodružné světy Zdeňka Buriana, provedené mrazivě dokonalou technikou, teď fascinují v Opavě.

„To, co tady vidíme v Domě umění v Opavě, je pouhý fragment. V podstatě žádná výstava v České republice nemůže představit celé Burianovo dílo. Za celý svůj život udělal čtrnáct tisíc ilustrací, takže tady je toho jen zlomek. Některé věci jsme ani nevystavili, zůstaly v depozitářích,“ říká Jan Kunze, kurátor výstavy.

Mezi malbami a ilustracemi knih dobrodružných, vědecko-fantastických a populárně vědeckých mají své místo i nečekané lahůdky. Například ilustrace k Pohorské vesnici od Boženy Němcové.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Zdeněk Burian oslovuje Čechy stále a to napříč generacemi. Jen během prvního týdne si výstavu nenechalo ujít na pět set lidí. Výstava v opavském Domě umění potrvá do konce dubna.