Na Bruntálsku a Olomoucku v noci vydatně sněžilo

Bruntálsko, Olomoucko - Až dvacet centimetrů mokrého těžkého sněhu napadlo během noci na Bruntálsku. V terénu byla dvacítka sypačů i další technika. Problémy se sněhem měli také na Olomoucku.

Situace na Bruntálsku zaměstnala silničáře naplno. „Vozovky jsme udržovali převážně plužením do doby, než ustalo sněžení. Pak jsme začali provádět údržbu posypem,“ uvedl Josef Olbert ze Správy a Údržby silnic Moravskoslezského kraje.

Plné ruce práce měli i technické služby ve městech. Jejich zaměstnanci museli co nejdřív zajistit průjezdnost a průchodnost alespoň hlavních cest a chodníků.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Potíže kvůli sněhu mělo i několik kamionů, které v noci nemohly vyjet silnice v horách. Dopravní komplikace však nezpůsobily. Podle Ivany Krištofové, mluvčí Policie ČR nebylo nutné i přes nepřízeň počasí a zhoršenou sjízdnost komunikací šetřit v nočních a ranních hodinách na Bruntálsku žádnou dopravní nehodu.

Teploty přes den vystoupaly nad nulu a sníh začal pomalu odtávat. Silničáři ale varují, že k večeru může opět začít mrznout. 

Olomoucko na tom nebylo o mnoho lépe. Na rychlostní silnici R46 mezi Prostějovem a Olomoucí uvízly kamiony večer kolem osmé hodiny. Na pomoc museli profesionální hasiči. Kamiony se totiž už nedokázaly samy rozjet. Kvůli několikakilometrové koloně, která se za uvízlými kamiony vytvořila, odkláněla policie dopravu přes okolní obce.

Reportáž Moniky Bezuchové a Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Nad ránem se situace na Olomoucku uklidnila. Ovšem sníh začal tát a těžknout. Hasiči si tak museli poradit s popadanými stromy. Vyjížděli 50 krát.

Na řadě míst sníh padající ze střech domů poničil třeba zaparkovaná auta. Sněhové převisy visely z domů po celém městě. Někteří majitelé kvůli těžkým nánosům ani neotevřeli své obchody.

Olomoucký magistrát dokonce zřídil havarijní linku, kam mohou lidé hlásit stromy a větve hrozící pádem.

Zatím co technika měla se sněhem v centru města plné ruce práce, upřímnou radost z nadílky měly třeba děti.

Stovka pracovníků uklízela nánosy celý den. Technické služby musely dokonce posílit směny.