Gurmánský festival radí: Nejezte blbě!

Brno - Celorepublikový festival Grand Restaurant Festival, který probíhá v pětatřiceti městech, zavítá i do Brna. Celkem se k akci připojí více než sto restaurací, přičemž sedm z nich se nachází v moravské metropoli. Čtvrtý ročník labužnického festivalu zahájí gurmánské hody 15. ledna. Pokračovat bude až do konce února. Letošní heslo festivalu zní Nejezte blbě!

„Festivalu se účastníme potřetí. Je to způsob, jak oslovit lidi, kteří se ostýchají navštívit restaurace, kde se nabízí vyšší gastronomie,“ popsala důvody spolupráce s festivalem manažerka brněnské restaurace La Bouchée Lucie Frgalová. Podle ní se hosté nemusí bát, že by se v luxusním podniku cítili nepatřičně. „Nikdy nenecháme hosty v situaci, kdy by se cítili nejistě. Pokud chce například někdo poprvé ochutnat slávky, tak mu obsluha ráda poradí, jak správně mušle konzumovat,“ doplnila Frgalová.

1 minuta
Pavel Maurer o Grand Restaurant Festival
Zdroj: ČT24

Letošní ročník akce Grand Restaurant Festival nabízí hned tři druhy festivalového menu. První s názvem Farmář a tradice se inspiruje sezónními surovinami z lokální produkce. Menu Nejlepší jídlo od maminky pracuje s rodinnými recepty a dlouholetou tradicí. V neposlední řadě mohou návštěvníci ochutnat specialitu šéfkuchaře.

„Brno je na gastronomickém trhu přímo raketa. V Praze je sice vysoká koncentrace restaurací, ale Brno roste rok od roku. Letos v mém výběru zvítězila brněnská restaurace, a to v součtu známek za jídlo, servis i za interiér,“ řekl gurmán Pavel Maurer. Zmíněná restaurace Koishi se k festivalu také připojila. Koishi se primárně zaměřuje na sushi a rybí pokrmy, vaří se tu ale i pokrmy moderní kuchyně. „Česká gastronomie byla ve velkých troskách, postupně se z toho dostává. Vidím ale v celé společnosti, že už i širší veřejnost ví, kde si koupit dobrou rybu, jak si ji připravit apod.,“ pochvaluje si vývoj spolumajitelka restaurace Koishi Simona Elsnerová.

Festivalu se účastní restaurace vysoce hodnocené v anketě Maurerův výběr Grand Restaurant. Jednou z nich je také Bukovanský mlýn. Tradiční kuchyně Moravského Slovácka láká na kachní či zvěřinové hody. Návštěvníci tu mohou okusit také pravou zabíjačku. Obsluhuje se zásadně v krojích a původních lokálních oděvech. „Dobrou restauraci dělá dobrý tým, kreativní šéfkuchař a skvělá obsluha. Odborníci po celém světě hodnotí kladně, když je restaurace rodinného typu,“ poznamenal k vedení restaurací Maurer.

Významnou roli hraje také vztah k surovinám. U nich se cení především dohledatelný původ a celková kvalita. „V rámci akce Nejezte blbě se snažíme lidem říct, co jsou to správné suroviny,“ uvedl Maurer. Součástí festivalu je také možnost seznámit se s vyhlášenými šéfkuchaři a jejich prací.

1 minuta
Jaké exotické restaurace nabízí Brno?
Zdroj: ČT24

„Návštěvníci mohou okusit exkluzivní jídla v cenové kategorii od dvou set do šesti set korun. Festivalu se ale účastní i restaurace, kde nejlevnější menu stojí 2 900 korun,“ popsal výhody cenově dostupného festivalového menu Maurer. Díky příznivým cenám se festival těší velké popularitě i u lidí, kteří do luxusních restaurací běžně nezavítají.

Ukázka festivalového menu

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Tradiční francouzská mušlová polévka se slávkami a srdcovkami na ryzlinku, zjemněná smetanou, doplněná bílou bagetou

Nejlepší jídlo od maminky: Líčka z divočáka uloveného v jihomoravských lesích, dušená s hruškami v červeném víně, servírovaná s pálenými bramborovými pusinkami

Farmář a tradice: Lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným bio jehněčím z moravských Bílých Karpat a divokými houbami, zdobený žloutkovým dipem a kaštanovým mousse

Sladký dezert: Petite Tarte aux pignons – mini provensálský piniový koláč s kandovaným ovocem a kopečkem šlehaného crème fraîche

Zdroj: Festivalové menu brněnské restaurace La Bouchée

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...