Fotbalové stadiony jsou stále terčem chuligánů, náprava je v nedohlednu

Praha - Zdemolovaná tramvaj, poškozený fotbalový stadion a stovky policistů zasahujících u plánovaného a organizovaného ničení majetku a zdraví zúčastněných. To vše provázelo fotbalového derby, zápas Slavie a Sparty. Policie problémy očekávala. Na řádění radikálních fanoušků bylo v Praze připraveno na 500 policistů včetně těžkooděnců. Kvůli výtržnostem bylo zadrženo 27 lidí.

Řádění radikálních fanoušků jsou pravidelným koloritem českých fotbalových utkání. K nejobávanějším skupinkám patří sparťanští, ostravští či brněnští ultras. Na některá utkání navíc přijíždějí i fotbaloví výtržníci ze zahraničí, zejména z Polska.

Kluby i Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS) již několik let prohlašují, že řešení bezpečnosti na stadionech je prioritou, ve skutečnosti se však situace příliš nemění. Podle Miroslava Platila, bezpečnostního ředitele z ČMFS, by mělo pomoct speciální certifikování pořadatelů. „Budou muset mít speciální kurzy a určité fyzické dispozice,“ řekl v Událostech, komentářích. Podle něj je zavedení certifikátů v současnosti hlavně otázkou peněz. „Nesmíme čekat na prvního mrtvého,“ uzavřel Platil. 

Výběr fotbalových zápasů v ČR, jež provázely větší výtržnosti:
         
Březen 1991 - Sparta - Ostrava: po zápase se Letenská pláň proměnila v bojiště. Potyčky pokračovaly i ve městě a na policii bylo předvedeno 117 osob. Nejhůře dopadl ostravský fanoušek, který ještě před začátkem zápasu doplatil na setkání se sparťany čtyřmi bodnými ranami a byl převezen do nemocnice Pod Petřínem.
   
Únor 1995 - Brno - Slavia: po utkání byli zraněni čtyři policisté, dva strážníci a jeden kolemjdoucí. Domácí fandové tehdy neunesli porážku 1:2 a zasypávali strážce pořádku kameny a dlažebními kostkami. Na zařízení v hale Boby centra způsobili škodu za půl milionu korun.
   
Březen 1995 - Benešov - Sparta: vlajkonoši Sparty po vítězství svého mužstva vtrhli na hrací plochu a zranili brankáře domácích Martina Pařízka. Jeden z výtržníků ho udeřil hlavou do obličeje a dvacetiletý gólman na chvíli upadl do bezvědomí.
   
Únor 1997 - Sparta - Brno: již před zápasem brněnští příznivci poškodili automobil, sparťané po zápase zasypali brněnské autobusy kamením. Proti davu tehdy policie poprvé použila koně.
   
Březen 1997 - ČR - Polsko: během přátelského utkání hraného na ostravských Bazalech se do sebe pustily znepřátelené tábory polských fanoušků, kteří na stadionu vytrhávali sedačky a zranili několik policistů.
  
Květen 2000 - Ostrava - Sparta: vlajkonoši Baníku začali z tribun stadionu na Bazalech vytrhávat lavice a házeli je po policistech. Fanoušci Ostravy vyvolávali šarvátky, blokovali dopravu a převrhli jedno z policejních aut.
   
Květen 2004 - Ostrava - Sparta: fanoušci Sparty před a po utkání poškodili reklamní plochy na ostravském stadionu, zdemolovali stánek s občerstvením u nádraží v Ostravě-Svinově a poškodili tři policejní automobily. Při potyčkách bylo zraněno nejméně 14 policistů, dvě desítky zadržených fanoušků si vyslechly obvinění z trestných činů.
  
Květen 2004 - Opava - Ostrava: tvrdý střet fanoušků Baníku s policií po zápase s místním SFC Opava. Nejagresivnější z nich házeli na policisty kameny, kostky, skleněné láhve a tyče. Na stadionu přitom způsobili škody za 250 000 korun.
   
Květen 2006 - Liberec - Ostrava: při finále poháru ostravští výtržníci vyvrátili plot za brankou, roztrhali ochranné sítě, vyrvali a spálili sedačky a zničili branku. Škoda na stadionu byla odhadnuta na 1,2 milionu korun.
   
Listopad 2007 - Sparta - Spartak Moskva: ruští fanoušci po celý zápas házeli dělbuchy a světlice, několik jich dokonce vtrhlo na hřiště. Nepokoje nakonec vyústily ve střety s policejními těžkooděnci.
   
Prosinec 2007 - Ostrava - Sparta: řádění ostravských chuligánů, kteří se v prvním poločase neúspěšně dobývali do sektoru pražských fanoušků. Jejich ataky přerostly v bitku s policií. Těžkooděnci a policisté na koních útočníky o přestávce rozehnali. Podle představitelů ostravského klubu měli řádění na svědomí především příznivci polského GKS Katovice.
   
Březen 2008 - Jablonec - Brno: brněnští fanoušci zranili jednoho policistu vrženou sedačkou, zničili rovněž přední sklo na jednom z policejních vozů. Na tribuně výtržníci zlikvidovali 52 sedaček a prolomili ohrazení mezi sektorem domácích a hostujících fanoušků. Udělali škodu asi za 70 000 korun.
   
Březen 2008 - Slavia - Sparta: tvrdé jádro fanoušků obou klubů údajně plánovalo cílenou demolici strahovského stadionu, během zápasu na něm například vytrhávali sedačky a házeli je po policistech. K potyčkám došlo už před utkáním, skupina fanoušků v Podolí rozbila okna tramvaje a způsobila rvačku v jedné z restaurací.