Stávka v Chicagu za zavedení osmihodinové pracovní doby

Praha - Svátek práce nebo-li 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se od roku 1890 slaví 1. května. Svátek zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu dne 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Myšlenka slavit Svátek práce se poprvé objevila v Austrálii už v roce 1856. Někteří lidé často chápou 1. máj jako den politických protestů nebo jako den protestu proti vládním opatřením.

Dne 1. května 1886 proběhla pod vedením odborů celodenní stávka, usilující o osmihodinovou pracovní dobu bez ztráty peněz. Celkově stávkovalo asi 300 tisíc dělníků. O dva dny později 3. května se v Chicagu konalo shromáždění, při kterém se střetli demonstranti s pořádkovými silami. Při nich v důsledku policejní palby přišlo o život několik stávkujících. O den později 4. května zemřelo několik lidí při demonstraci na Haymarket Square kvůli výbuchu bomby, za což byli obviněni a následně (avšak bez důkazů) odsouzeni k smrti anarchisté August Spies, Albert Parsons, Adolph Fisher, George Engel a Louis Lingg. První čtyři jmenovaní byli popraveni 11. listopadu 1887, Louis Lingg spáchal sebevraždu již den předtím.

Tato aféra způsobila rozhořčení mnoha lidí z celého světa. V následujících letech se na obchodníky z Haymarket aféry vzpomínalo spolu s májovými demonstracemi. První máj se stal mezinárodní oslavou sociálních a ekonomických úspěchů z hlediska pracovních sil.

Poprvé se Svátek práce celostátně (v USA) slavil 1. května 1888, kdy probíhaly celý den stávky a demonstrace na památku dva roky starých událostí. O rok později (tedy 1889) přijala II. internacionála na návrh francouzských socialistů 1. květen za oficiální Svátek práce.