Soud zprostil obžaloby muže podezřelého z vraždy strýce

Zlín - Krajský soud ve Zlíně uzavřel kauzu násilné smrti staršího muže ve slováckých Hradčovicích. Případ byl neobvyklý tím, že na stopu údajného pachatele přivedlo policii svědectví umírajícího. Obžalobě čelil jeho synovec. Soud ho ale obžaloby zprostil. Podle předsedy senátu Radomíra Koudely nebylo prokázáno, že se stal skutek uvedený v obžalobě. V případě jediného nepřímého důkazu – pachových stop – nelze podle soudce rozhodnout o vině.

Událost se stala 25. února brzy ráno. Pavel Uhříček byl nalezen náhodnými kolemjdoucími. Utrpěl četné zlomeniny klenby i spodiny lebeční s rozsáhlým krevním výronem. Přes kvalifikovanou lékařskou péči zemřel v důsledku zhmoždění a těžkého otoku mozku. Podle státního zástupce Romana Kafky byl muž jedenkrát udeřen cihlou.

„Přestával dýchat a já jsem nevěděl, jestli je to pořád jenom z toho, že je podchlazený anebo že je podnapilý. Pak jsem uviděl, že má kolem nosu a uší krev,“ popsal kamarád ubitého Adam Habarta.

Kriminalisté smrtelně zraněného Pavla Uhříčka vyslechnout nemohli. Lékaři zpola ochrnutého pacienta s rozbitou hlavou uvedli do umělého spánku, ze kterého se už neprobral. Těsně předtím ale ještě stihl svým nejbližším jasnými gesty potvrdit  jméno údajného útočníka. Svého synovce Zdeňka Strapiny.

„Podezření je opřeno, kromě výpovědi samotného poškozeného, o nález pachových stop téže osoby, tedy téhož obviněného, na místě činu na cihle, která byla použita k útoku, i na peněžence, prázdné peněžence poškozeného,“ zdůvodnil obžalobu státní zástupce.

Sám obžalovaný se k případu nechtěl vyjadřovat. Před soudem vinu popřel, pozůstalí naopak svědectví umírajícího věří. Předvolaný neurolog jednoznačnou jistotu nabídnout nemohl. „Ten poškozený byl ve stavu porušeného vědomí, kde existují takzvané mrákotné stavy, kdy má člověk velmi živé sny, představy,“ vypověděl neurolog Karel Urbánek.

Vydáno pod