Čekal jsem, že ANO ukáže, jak řídit zdravotnictví, říká hejtman Pardubického kraje

Netolický: ANO možnost dostalo, odmítlo ji (zdroj: ČT24)

S ohledem na to, jak kriticky se před krajskými volbami představitelé ANO vyjadřovali o zdravotnictví, jim budoucí hejtman Pardubického kraje nabídl gesci této oblasti v nadcházejícím volebním období. Když odmítli účast v radě, musel se zařídit jinak, řekl České televizi Martin Netolický (ČSSD).

Podle staronového hejtmana ale dosavadní krajská rada zdravotnictví stabilizovala, a to dokonce tak, že v poslední době byly nemocnice v mírném zisku. Hnutí ANO uvádělo před volbami o zdravotnictví nepravdy, tvrdí Netolický.

„Pokud se hnutí ANO něco na zdravotnictví nelíbilo, mělo dostat příležitost v rámci krajské koalice, aby nám ukázali, jak se zdravotnictví řídí,“ prohlásil hejtman a dodal, že se musel po odmítnutí zařídit jinak. Předvolební slib vítěze voleb, který se do krajské rady příští čtyři roky zřejmě nepodívá, o vybudování nemocnice v Pardubicích, považuje za populismus.

Jedno místo v radě nestačí. Vezme ANO kontrolní výbor?

Hnutí ANO brzy po volbách oznámilo, že bude konstruktivní opozice. Podle jejich lídra Jana Řehounka je nabídka jednoho místa v radě neakceptovatelná. Podle jeho slov bylo hnutí po volbách postaveno před hotovou věc - buď spolupráce za jasně definovaných podmínek ve velké koalici bez komunistů, nebo se do rady nedostanou.

Hejtman Netolický je nyní podle svých slov připraven nabídnout hnutí ANO kontrolní výbor. „Protože chceme, aby klidně 24 hodin a klidně i o víkendu měli možnost sledovat naši činnost,“ tvrdí hejtman.