Egypt představil unikátní výstavu 250 skvěle zachovaných sarkofágů s mumiemi

Egypt v pondělí představil artefakty staré dva a půl tisíce let z nedávných archeologických vykopávek na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů, uvnitř nichž jsou stále dobře zachované mumie.

Mustafá Vazírí, který řídí egyptskou nejvyšší radu pro památky, podle agentury AP řekl, že kromě sarkofágů je na výstavě 150 bronzových soch znázorňujících starověké bohy i nádoby používané při rituálech spojených s bohyní Eset (řecky Ísis). Mezi vystavenými předměty je dále bezhlavá socha architekta Imhotepa, který žil za Džoserovy vlády.

Všechny představené předměty budou v budoucnu trvale vystaveny v novém muzeu, které se stále buduje u pyramid v Gíze.

Nekropole v Sakkáře

Sakkára leží 24 kilometrů od Káhiry a rozkládá se tam rozsáhlá nekropole, která patřila k někdejšímu hlavnímu městu starověkého Egypta Memfisu. Tamní naleziště jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO od sedmdesátých let minulého století.

Egypt své nálezy rychle zpřístupňuje veřejnosti, podle AP proto, aby zvýšil přitažlivost pro turisty. Egyptský cestovní ruch se vzpamatovává z úbytku návštěvníků od revolučního roku 2011. Když se začal zotavovat, postihla ho další rána v podobě pandemie covidu-19 a nyní ruské války proti Ukrajině – Rusové a Ukrajinci tvořili velkou část turistů.