Ztracená raketa Falcon během několika týdnů narazí do Měsíce

Ztracená raketa společnosti SpaceX už sedm let bloudí vesmírem. Během několika týdnů by měla podle posledních dat narazit do Měsíce v oblasti jeho rovníku.

Nosná raketa společnosti SpaceX odstartovala z Floridy v únoru 2015 jako součást mise, jejímž cílem bylo vyslat na milion kilometrů dlouhou cestu vesmírnou meteorologickou družici.

Mise byla úspěšná, raketa do vesmíru vypustila družici NOAA Deep Space Climate Observatory, která má studovat pozemské klima. Družice pak zamířila bez problémů na místo svého určení, jímž je takzvaný Lagrangeův bod, místo, které je asi čtyřikrát vzdálenější od Země než Měsíc a má ideální gravitační vlastnosti. 

Deep Space Climate Observatory
Zdroj: NOAA

Druhý stupeň rakety se ale v ten moment ocitl v zajímavé situaci: neměl dost paliva na bezpečný návrat na Zemi spojený s přistáním, ale současně mu podle meteorologa Erica Bergera chyběla energie na to, aby unikl pozemské gravitaci a zamířil do hlubin vesmíru. Berrger osud rakety popsal na webu Ars Technica.

„Od února 2015 se tedy pohybuje po poněkud chaotické dráze,“ uvedl Berger. Asi čtyřtunová raketa letí rychlostí asi 2,58 kilometrů za sekundu a nabrala směr na Měsíc. Touto rychlostí a po této dráze by ho měla zasáhnout přibližně během několika týdnů. 

Bill Gray, který je autorem softwaru pro sledování blízkozemních objektů, asteroidů, menších planet a komet, uvedl pro britský deník Guardian, že horní stupeň Falconu 9 velmi pravděpodobně narazí do odvrácené strany Měsíce, poblíž rovníku, zřejmě 4. března.

Na svém blogu popsal, že tento vesmírný odpad už jednou málem do Měsíce narazil, těsně ho minul 5. ledna, „ale 4. března už určitě narazí“. Tato situace bude pro lidstvo nová. „Jedná se o první neúmyslný případ (dopadu vesmírného smetí na Měsíc), o kterém vím,“ dodal Gray.

Vidět nebude nic

Přesné místo, kam raketa dopadne, zůstává zatím nejasné. Přesně spočítat dráhu rakety, na niž působí spousta vlivů, je nemožné, zejména kvůli slunečnímu větru, jehož vliv se jen špatně počítá, a také proto, že raketa velmi chaoticky rotuje a to nevypočitatelně mění některé její letové vlastnosti. 

„Tyto nepředvídatelné efekty jsou velmi malé. Budou se ale kumulovat v období až do 4. března,“ napsal Gray a dodal, že k upřesnění přesného času a místa dopadu jsou zapotřebí další pozorování. Až do Měsíce opravdu narazí, nejspíš to nebude pozorovatelné.

Podle astrofyzika Jonathana McDowella z Harvardovy univerzity je odhadované datum velmi pravděpodobné, nicméně náraz bude tak slabý, že na něm vlastně nebude nic příliš zajímavého.