V pátek proběhne Noc vědců, tématem přednášek a workshopů je čas

Z pátka na sobotu se koná Noc vědců. Tématem celorepublikové akce je čas. Jeho význam a využití v různých oborech představí řada přednášek a workshopů. Akce v Praze přiblíží například proměnu krajiny v čase, výzkum stresu a budou i prohlídky zaměřené na historii i moderní laboratoře. Noc vědců startuje v 17:00, část programu je on-line.

O tom, jak vypadal život ve středověkých a starověkých městech, bude přednáška na Masarykově ústavu vyšších studiích ČVUT. Na Fakultě elektrotechnické ČVUT pak odborníci představí technologie pomáhající pacientům s cukrovkou, přípravy elektrické formule i vývoj závodních motocyklů. Na děti cílí například program inspirovaný britským seriálem Doctor Who.

Na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) budou lidé poznávat málo známé druhy koření. Seznámí se také se „školním“ chovem cvrčků a cvrčky mohou i ochutnat. Tamní odborníci pohovoří i o proměnách rybí obsádky a kvality vod během dekád i změnách v lesích a možnostech jejich obnovy. Vědci představí také výzkum orientace psů v čase a prostoru.

Program Vysoké školy chemicko-technologické v Praze láká na světelné dílny a workshopy, kde si děti vyrobí masti i šperky z nerostů. Škola doporučuje rezervaci, nahlásit se je třeba i u prohlídek zaměřených na chemii minulosti, přítomnosti a budoucnosti.

Exkurze na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (AV) lidem ukáže, co technicky zabezpečuje chod pracoviště – baterky a svítilny se budou hodit. Proběhnou i pokusy pro děti, i tady je třeba rezervace. Vědci pak mimo jiné představí, jak světlo ovlivňuje hmotu.

Na spořilovském pracovišti Astronomického ústavu Akademie věd ČR se koná beseda s vědci, kteří se zabývají výzkumem galaxií, černých děr a rotace Země. Odborníci z Ústavu experimentální medicíny pohovoří o vývojových stadiích embrya, vlivu věku na rozvoj cévní mozkové příhody i důležitosti prevence nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. On-line přednášky z AV pak budou třeba o tom, jak nám může uškodit ponocování, či významu času při předpovědi počasí.

Přednášky o kvalitě kostí i pivu

Řadu akcí pořádá také Univerzita Karlova. Na Albertově si lidé poslechnou, co se v těle odehrává při stresu, kdy může pomoci a kdy škodí nebo jak se čas podepisuje na kvalitě kostí. Návštěvníci si tam projdou i Mineralogické muzeum a prohlédnou fosilní nálezy v Chlupáčově muzeu historie Země. Také tady je třeba rezervace, stejně jako na komentované prohlídky v Karolinu. Jedna z akcí na Vysoké škole ekonomické se pak zaměří na finanční gramotnost a poradí se sestavením rozpočtu.

Zajímavý program bude i v pražském planetáriu a hvězdárnách. Akce ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském ukážou, jak čas dopadá na složení a kvalitu piva. V Národním zemědělském muzeu se pak bude vařit menu podle starých receptů, v plánu jsou i přednášky o vinné révě či šlechtění zvířat.

Noc vědců se koná od roku 2005. Zapojuje se přes 20 univerzit a vysokých škol. Dále se účastní více než 40 vědeckých institucí, science center, hvězdáren a dalších organizací. V současnosti akci koordinuje Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě.