Koncentrace metanu za rok 2020 rekordně vyrostly. Vědci neznají příčinu

V atmosféře naší planety je víc metanu než kdykoli jindy od doby, kdy se začaly vést záznamy. A přestože velká část světa strávila rok 2020 v lockdownu, úroveň metanu ve vzduchu se výrazně zvýšila.

Nová zpráva americké Národní agentury pro oceány a atmosféru (NOAA) uvádí, že globální množství atmosférického metanu vzrostlo na 1892,3 částic na miliardu (ppb).

Záznamy o metanu jsou jedním z mnoha faktorů, které se v současné době sledují – patří k velmi dobrým zdrojům informací o tom, jak člověk ovlivňuje klima Země. Na tomto novém rekordu je znepokojivé, že koncentrace metanu vloni výrazně vzrostla – jednalo se o vůbec největší nárůst za jediný rok od začátku vedení těchto záznamů na začátku osmdesátých let.

Hladina metanu v roce 2020 stoupla o 14,7 ppb; přitom roku 2018 to bylo „jen“ 8,5 ppb a 10,7 ppb v roce 2019. Znepokojující je nejen rychlost růstu koncentrace tohoto plynu, ale i výška této úrovně.

„Normálně neočekáváme, že emise metanu za rok prudce vzrostou,“ řekla listu Financial Times Lori Bruhwilerová z NOAA. Bruhwilerová označila tento skok za „poměrně překvapivý – a současně znepokojivý“.

Proč je metan tak nebezpečný

Metan v atmosféře nevydrží tak dlouho jako další silný hráč ve změnách klimatu – oxid uhličitý. Přestože zůstává ve vzduchu výrazně kratší dobu, má na oteplování mnohem větší dopad než právě CO2: metan je v tom přibližně 86krát účinnější.

Vývoj koncentrací metanu
Zdroj: NOAA

Odhaduje se, že 60 % metanu uvolněného do atmosféry přímo souvisí s lidskou činnosti, jako je například spalování ropných produktů nebo zemědělství spojené s chovem zvířat. Ale lidé mají podíl i na tom množství metanu, který se do atmosféry uvolňuje „přirozeně“ – například tání permafrostu je sice přirozená záležitost, jenže k němu vede zejména extrémně rychlé oteplování arktických oblastí způsobené vypouštěním skleníkových plynů.

Příčina nejasná

Zvýšení emisí metanu bylo natolik vysoké, že pro něj zatím vědci z NOAA nemají jasné vysvětlení. Zdá se, že tento výkyv je způsobený uvolňováním plynu z přirozených zdrojů – nicméně je možné, že kvůli vyšším teplotám se ho z nich uvolňuje více než v minulých letech.

Vědci ale také pracují s hypotézou, že v současné atmosféře jsou horší podmínky pro rozkládání metanu, proto v ní plyn vydrží déle a jeho koncentrace se zvyšují.

Chemik Ed Dlugokencky z NOAA výsledky komentoval takto: „I když za nedávný růst koncentrací metanu nemusí být zcela zodpovědné zvýšené emise fosilních paliv, je snižování emisí fosilního metanu důležitým krokem ke zmírnění změny klimatu.“