Nejen ještěrky jsou schopny regenerace. Ocas může znovu dorůst i aligátorům

Je známé, že ocas může znovu vyrůst ještěrkám či gekonům, nyní experti zjistili, že tuto mimořádnou schopnost mají také aligátoři američtí. O novém objevu informovaly stránky Scientific Reports.

Během svého výzkumu tým amerických odborníků pozoroval několik mladých aligátorů. Pomocí pokročilých zobrazovacích metod došli k závěru, že těmto plazům může dorůst ocas o velikosti až 18 procent jejich celkové délky. 

  • Aligátor severoamerický či aligátor americký, aligátor mississippský nebo aligátor štikohlavý (Alligator mississippiensis) je jeden ze dvou žijících druhů aligátorů, zástupce čeledi aligátorovitých (Alligatoridae). Aligátor severoamerický obývá pouze jihovýchod Spojených států amerických, kde žije v močálech, řekách nebo bažinách, které se často překrývají s oblastmi, kde žijí lidé.
  • Zdroj: Wikipedie

Základem nového orgánu je chrupavka, kterou podle spoluautora studie Kenra Kusumiho obklopuje pojivová tkáň a kůže.

„Chybí ale kosterní svaly, které jsou přítomné u ještěrčího regenerovaného ocasu,“ uvedl pro CNN. Pro predátory, jako jsou aligátoři, je však ocas i bez těchto svalů životně důležitý, dodal Kusumi. Právě ocas jim totiž slouží jako pohon pohybu ve vodě – bez něj by v tomto prostředí nebyli schopní lovit.

Vědci mají z objevu radost nejen proto, že jim odhalil něco nového o aligátorech, ale současně doufají, že by tyto vědomosti mohly pomoct při výzkumu nových možností léčby různých zranění i u lidí. Regenerativní medicína, která se v současnosti teprve rozvíjí, má velký potenciál – využívá přírodních procesů, které se podařilo odhalit u jiných druhů zvířat a zkouší je využít u lidí. 

„Víme, že člověk, který není schopný podobného léčení, má stejné buňky i mechanismy, které při regeneraci používají tato zvířata,“ poznamenala spoluautorka výzkumu Jeanne Wilson-Rawlsová.