Rozpočet pro Akademii věd bude příští rok o 207 milionů vyšší

Akademie věd ČR pro rok 2021 podle ministerstva financí získá 6,8 miliardy korun. Podle předsedkyně akademie Evy Zažímalové je částka o 207 milionů korun vyšší než letošní rozpočet.

Vyplývá to z vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a Zažímalové. O financích na výzkum jednaly ve čtvrtek dopoledne. Letošní rozpočet pro Akademii věd byl 6,512 miliardy korun, pro příští rok se původně počítalo s částkou 6,586 miliardy korun.

„Jsme rádi, že rozpočet pro Akademii věd ČR stoupá, příští rok tak bude mít AV ČR oproti letošnímu roku zhruba o 207 milionů korun více,“ napsala Zažímalová.

„Umíme si ale představit, že bychom velmi efektivně využili i výrazně vyšší částku, a to především v institucionální části našeho rozpočtu. Musíme si uvědomit, jak se také ukazuje v současné nepříznivé epidemické situaci, že peníze pro vědu jsou především investicí do budoucna,“ upozornila předsedkyně.

Zástupci vědy loni s vládou uzavřeli memorandum o tom, že na rozvoj výzkumných organizací půjde od roku 2021 každoročně o čtyři procenta více. Akademie věd původně počítala s pěti procenty. Zažímalová už dříve uvedla, že zhruba 60 procent rozpočtu si instituce musí vysoutěžit v grantech. Posílení institucionální části rozpočtu má zajistit větší stabilitu pro vědeckou práci.