Koronavirus by se mohl šířit ze zvířecích rezervoárů, varují vědci. Vyzývají k výzkumu

Britské vědkyně z londýnské univerzity UCL vybízejí odbornou veřejnost k tomu, aby prozkoumala, zda mohou domácí mazlíčci včetně koček a psů zpětně přenést koronavirus na člověka. Ve svém článku uveřejněném v časopise The Lancet Microbe se odbornice odvolávají na nedávný případ, kdy se objevilo podezření, že se lidé na nizozemských kožešinových farmách nakazili od infikovaných norků, napsal britský deník The Independent.

Podle autorek článku Joanne Santiniové a Sarah Edwardsové by se měla prozkoumat možnost, zda lze koronavirus přenést z člověka na zvíře a ze zvířete zpět na člověka. Rychlost, s jakou se koronavirová nákaza rozšířila mezi norky na nizozemských farmách, je přirovnávána k ohni, uvedl The Independent. Covid-19 zasáhl nakonec 12 z asi 130 místních farem, což vedlo k utracení desetitisíců zvířat. Navíc se ukázalo, že se virem infikovaly i toulavé kočky, které se na farmách vyskytovaly.

Vědecké experimenty podle britských odbornic ukázaly, že virem SARS-CoV-2 se mohou nakazit různí savci včetně koček, psů, opic, fretek a křečků. Vědkyně vybízejí k tomu, aby se možnost přenosu viru probádala také u králíků, ovcí, koz, koní a skotu, protože z počítačově simulovaných studií vyplývá, že tato zvířata by k viru také mohla být náchylná.

„Jakmile se SARS-CoV-2 začne ve větší míře vyskytovat i mezi jinými druhy, než je člověk, bude velmi obtížné jeho šíření sledovat. Genom, který se přenáší mezi lidmi, je v zásadě identický a současné epidemiologické metody jsou zaměřené na to, abychom mohli monitorovat přenos mezi lidmi,“ varuje článek.

Zvířecí rezervoáry jsou hrozbou

Autorky dále vyzývají k tomu, aby se odborníci zaměřili na možnost, že se objeví nové rezervoáry viru, tedy společenství zvířat, která virus přenáší, aniž by se jím sama nakazila.

Tímto rezervoárem by se podle autorek mohli stát i psi a kočky nebo zvířata chovaná na farmách, jako jsou prasata nebo norci, protože žijí v četných skupinách na malém prostoru, takže se mezi nimi může nákaza snadno šířit. 

„Měli bychom vytvořit účinné strategie pro dohled nad šířením viru, abychom nebyli zaskočeni, až mezi zvířaty dojde k rozsáhlému šíření, což by mohlo ohrozit nejen jejich zdraví, ale také zdraví člověka,“ sdělila Santiniová agentuře PA.