Země čelí nebezpečím z blízkého vesmíru, varují vědci v pořadu Tiché hrozby

Blízký vesmír je místo, odkud může přijít nečekané množství hrozeb. Zabýval se jimi čtvrtý díl dokumentárního cyklu Tiché hrozby, který Česká televize vysílala v pátek 18. října od 20:00 na ČT24. Pořad moderuje Václav Moravec.

Slunce je sice zdrojem života na Zemi, ale také ho může snadno zničit. Životodárná hvězda je zároveň hrozbou – ať už se to týká zvýšení či snížení sluneční aktivity nebo elektromagnetických bouří. Není to ale jediné riziko, které může mít negativní dopad na život na Zemi.

Ve Sluneční soustavě se totiž pohybuje také řada potenciálně nebezpečných planetek. Například roku 2017 popsali čeští astronomové riziko meteorického roje Taurid. Nová analýza ukázala, že existuje nebezpečí srážky s některou z planetek, které jsou v tomto roji.

Poslední díl dokumentární série Tiché hrozby poodhaluje nedávný pád meteoritu Čeljabinsk a ukazuje také unikátní systém českých kamer, které pravidelně a s velkou přesností zachycují rychlé pády meteoritů a bolidů nejen na našem území.

Co hrozí Česku?

Dokumentární cyklus Tiché hrozby se věnoval hrozbám, jimž může Česká republika čelit jak nyní, tak v blízké budoucnosti. První tři díly můžete již nyní sledovat v iVysílání.

Po projekci jednotlivých filmů vždy následuje debata s odborníky. Diváci se tak mohou seznámit nejen s prací vědců, ale i s nejnovějšími poznatky v oblastech, jako je například výzkum sesuvů, zemětřesení, klimatu či kosmického počasí.

Podle tvůrců je cílem dokumentárního cyklu ukázat, co současná moderní věda o přírodních hrozbách ví, a pokládat otázky, zda jsme schopni jim předcházet nebo zajistit taková opatření, například prostřednictvím státní správy a samospráv, která by ničivé dopady těchto katastrof alespoň omezila.

„Spolupráce České televize s Akademií věd na tomto projektu je logická, protože série dokumentů s názvem Tiché hrozby v sobě zahrnuje hned několik aspektů veřejné služby. Nejenže poutavým způsobem prezentuje výsledky vědecké práce špičkových českých pracovišť, ale zároveň informuje o konkrétních přírodních rizicích a dává i návod k jejich eliminaci,“ poznamenal ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.