Praha se má stát Mekkou umělých inteligencí. Chce nalákat nejlepší světové experty

Vědu a výzkum v oblasti umělé inteligence (AI) podpoří projekt prg.ai. Jeho cílem je přilákat do Česka nejlepší světové talenty z oboru a pomoci tak vzniku nových technologických firem a start-upů. Za projektem stojí ČVUT v Praze, Univerzita Karlova a Akademie věd spolu s hlavním městem Prahou. Svou činnost zahájí iniciativa prg.ai ve čtvrtek 16. května.

Trojice klíčových institucí bude s hlavním městem spolupracovat především v získávání peněz pro vynikající vědce působící v institucích prg.ai a spustí otevřenou výzvu na obsazení až deseti špičkových vědeckých míst ze zahraničí, uvedli zástupci projektu v tiskové zprávě.

Iniciativa prg.ai připraví také volitelnou vedlejší specializaci, která bude dostupná bakalářským studentům různých oborů na Univerzitě Karlově a ČVUT. „Tímto bude prg.ai motivovat středoškolské učitele matematiky a informatiky k začlenění výuky umělé inteligence do svých osnov,“ předpokládají zakladatelé projektu.

„Naším hlavním cílem je především přilákat do Prahy ty nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práci v pražském AI ekosystému,“ uvedl jeden ze zakladatelů iniciativy prg.ai Michal Pěchouček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Ambicí je, aby byla Praha vnímána jako kosmopolitní a technologické město, které je atraktivním místem pro práci i život. „Pro vývoj umělé inteligence zkrátka potřebujeme hlavně tu lidskou,“ podotkl Pěchouček.

Michal Pěchouček byl hostem pořadu Hyde Parku Civilizace: 

Pěchouček v Hyde Parku Civilizace (zdroj: ČT24)

Zakladatelé projektu mají také podporu evropské komisařky Věry Jourové, která bude ve čtvrtek hlavním hostem slavnostního zahájení. „Iniciativu prg.ai vítám, protože si klade za cíl spojit vědecké a výzkumné kapacity, veřejnou sféru a podnikatele,“ uvedla. Kromě pražského magistrátu podporují iniciativu i vláda a významné soukromé společnosti.

  • 1) Budujeme AI ekosystém. Propojíme studenty, pedagogy, vědce, podnikatele, investory a mnoho dalších za účelem aktivní spolupráce, podpory prvotřídního základního a aplikovaného výzkumu a tvorby produktů a služeb v oblasti umělé inteligence. Budeme tuzemskou veřejnost informovat o zásadních přínosech umělé inteligence pro budoucnost české ekonomiky a Českou republiku budeme v zahraničí prezentovat jako vhodnou lokalitu pro studium, výzkum a podnikání.
  • 2) Zastavíme odliv mozků. Motivujeme mladou generaci výzkumníků v oblasti AI, aby zůstala na akademické půdě v Praze. 
  • 3) Nalákáme AI vědce. Budeme financovat pět až deset výzkumných pozic pro vynikající vědce přicházející ze zahraničí, nejlépe z kvalitnějších univerzit, než jsou ČVUT a UK. Vypracujeme a implementujeme strategii dlouhodobé a udržitelné finanční podpory vedoucí ke zvýšení konkurenceschopnosti platů vědců, prevenci odlivu mozků z akademické sféry a získávání vysoce kvalifikovaných výzkumníků z oblasti AI.
  • 4) Vychováme AI talenty. Urychlíme získávání dovedností a znalostí v oblasti umělé inteligence a výrazně navýšíme počty absolventů s dovednostmi týkajícími se umělé inteligence.
  • 5) Líhneme AI start-upy. Podpoříme komercializovatelné nápady v akademické sféře a usnadníme vznik start-upů, čímž tuzemským podnikům umožníme využít výsledky základního a aplikovaného výzkumu v oblasti umělé inteligence. Start-upům pomůžeme získat podnikatelské dovednosti a zkušenosti, kontakty, obchodní příležitosti a kapitál potřebný pro jejich úspěch na globálním trhu.
  • 6) Inovujeme v podnicích. Propojením základního a aplikovaného výzkumu a start-upových společností s tradičním českými průmyslovými odvětvími zajistíme, že české podniky budou moci těžit z jejich poznatků a inovací, budou schopné předcházet případným rizikům spojeným s aplikací umělé inteligence do praxe a budou celkově připravené na přicházející celospolečenskou revoluci. Pomůžeme podnikům vytvořit pracovní místa v oboru AI, která zvýší jejich konkurenceschopnost.
  • 7) Zlidštíme a usměrníme AI. Budeme diskutovat o etických, právních a ekonomických aspektech výzkumu a zavádění umělé inteligence a zároveň prosazovat pozitivní aspekty a bojovat proti těm negativním.
  • 8) Propojíme svět. Budeme úzce spolupracovat, sdílet zkušenosti a vyhledávat synergie s českými a středoevropskými centry AI. Budeme propagovat značku prg.ai tak, aby se stala známou a respektovanou v evropské i světové komunitě AI. Jsme připraveni sehrát klíčovou roli při vyjednáváních s Evropskou komisí, aby se Praha oficiálně stala jedním z evropských center umělé inteligence.