Vědci sestavili speciální přístroj na snímání otisků. Kriminalistům pomůže při odložených případech

Vědci sestavili unikátní přístroj pro snímání otisků prstů (zdroj: ČT24)

Britští vědci přišli na novou metodu efektivnějšího snímání otisků prstů z předmětů. Otisky většinou není možné „přečíst“ po týdnu, některé však degradují už za tři dny. Nový přístroj si s nimi však poradí i po 26 dnech, a navíc je zanechá použitelné i pro případnou analýzu DNA.

Při zkoumání předmětů použitých při zločinu si až doposud kriminalisté museli vybrat, zda analyzují otisk, nebo z něj odeberou vzorek DNA. Obě možnosti skloubit nejde.

„Je to situace buď – anebo. V současné době otevíráme některé odložené případy a máme proto dilema. Není totiž žádná záruka, že zvolená metoda nám poskytne důkazy, které potřebujeme,“ vysvětluje Vickie Burginová z forenzního oddělení policie v East Midlands.

Bezkontaktní metoda za pomocí iontového paprsku ale dokáže sejmout otisk, aniž by jej znehodnotila pro analýzu DNA. „Dokáže na povrchu identifikovat látky jako sůl, sodík nebo draslík, které se nacházejí v lidském potu. Na základě toho pak přístroj vygeneruje výsledný obraz otisku prstů,“ popisuje vědkyně z Univerzity v Nottinghamu Nichola Starrová.

Nová metoda navíc může pomoci i v případech, kdy otisky na předmětech nejsou vidět. „Pokud je materiál takový, že otisky nevidíte, pak je nikdy ani nemůžete vyfotit. A nevyfocený důkaz pak není u soudu přípustný,“ uvedl profesor na Univerzitě v Nottinghamu James Sharp.