Pašeráky luskounů usvědčí jejich oběti. Vědci přečtou otisky prstů ze zabavených šupin

Britští vědci přišli na způsob, jak odhalit pašeráky luskounů (zdroj: ČT24)

Britští vědci vyvinuli metodu na odhalování pytláků lovících vzácné luskouny. Malí hmyzožraví savci, kteří žijí hlavně v subsaharské Africe a v Asii, jsou žádaní kvůli masu i šupinám. Kvůli nájezdům pytláků jim hrozí vyhubení.

Luskouni mají celé tělo pokryté šupinami. Živí se drobným hmyzem, který svými bezzubými ústy polykají vcelku. Jedno z nejstarších zvířat na zemi je ovšem také zvířetem často vyhledávaným pytláky. Na odbyt jde zejména v Číně, kde kilogram masa vyjde na několik tisíc korun. Šupiny používané v čínské medicíně se cení dokonce na miliony.

Šupiny luskounů nalezené celníky v Thajsku
Zdroj: Athit Perawongmetha/Reuters
Mládě luskouna
Zdroj: Damir Sagolj/Reuters

„Už jen bez pytláků hrozí tomuto zvířeti vyhubení, na některých místech se tak už dokonce stalo. Musíme proto najít způsoby, jak zastavit obchod a pašování, aby se alespoň některé kusy zachovaly pro budoucnost,“ urguje programový manažer Chris Ransom.

Luskouni patří k nejčastěji pašovaným zvířatům na světě. Odhaduje se, že denně se jich dostane nelegálně ke spotřebitelům kolem tří set. Britští vědci nyní přišli s jednoduchou metodou, která má pomoct pytláky a pašeráky odhalovat.

„Potřeli jsme šupiny gelem a poté oskenovali na speciálním přístroji. A získali jsme otisky prstů. Jsme nadšení,“ říká forenzní specialistka Jac Reedová.

Luskouni
Zdroj: Reuters

Tento velmi jednoduchý proces pomůže získat důkazy proti lidem, kteří luskouny načerno loví nebo pašují. „Tyto činy se většinou dějí v místech daleko od civilizace, ve velmi odlišných podmínkách a každá metoda je tu dobrá. Takto je možné získat dostatek důkazů vhodných pro soud,“ ujišťuje vědecký pracovník Univerzity v Portsmouthu Paul Smith.

Pytláctví a pašování zvířat je čtvrtým nejrozšířenějším druhem mezinárodní kriminality – po obchodu s lidmi, se zbraněmi a drogovým byznysem.