Rekordně krátká cesta. Ruská kosmická loď doletěla k ISS v nejrychlejším čase v dějinách

Původně se měl tento start odehrát již před rokem. Pokus o superrychlé přiblížení k Mezinárodní vesmírné stanici ISS vyšel teprve nyní. Cesta trvala necelé čtyři hodiny.

Ruská nákladní loď Progress MS-09, která v noci na úterý startovala z kazašského kosmodromu Bajkonur, dorazila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) za rekordní tři hodiny a čtyřicet minut.

Na oběžnou dráhu byla poprvé vynesena ve zkráceném režimu s pouhými dvěma oblety Země. S odvoláním na ruskou kosmickou agenturu Rosskosmos o tom informovala ruská média.

Start nákladní lodi Progress:

„Nákladní loď Progress MS-09 se úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici. Poprvé v historii vesmírných letů byla loď vynesena k ISS podle zkráceného schématu se dvěma oblety planety (Země),“ napsal na Twitteru Rosskosmos. Ruské kosmické lodě doposud cestovaly k orbitálnímu komplexu dva dny nebo jen šest hodin, během nichž Zemi obletěly čtyřikrát.

Odložený start znamenal rekord

Progress měl být vynesen do vesmíru podle zkráceného schématu už loni v říjnu, řízení ruských kosmických letů však jeho start odložilo. Vesmírný kamion tehdy nakonec v původním dvoudenním režimu startoval o dva dny později.

Start živě s českým komentářem přenášel server Kosmonautix:

Nákladní loď v úterý dopravila na ISS více než dvě tuny nákladu; mimo jiné palivo, stlačený vzduch, kyslík a další zásoby pro posádku, napsala agentura Interfax.