Neznámé druhy rypošů objevili v Africe. Jsou huňatí a společenští

Britští biologové objevili a popsali dva doposud neznámé druhy rypošů, bizarních afrických hlodavců.

Objev popsali experti z londýnské Queen Mary University. Neznámá zvířata dostala latinská jména Fukomys hanangensis a Fukomys livingstoni, česky se tedy nejspíš budou jmenovat rypoš livingstonův a rypoš hanangský. Oba druhy byly objeveny u hor Hanang a Ujiji na březích jezera Tanganjika v Tanzánii.

Jméno po slavném cestovateli Dr. Davidu Livingstonovi dostal rypoš proto, že právě Ujiji je místem, kde tohoto muže našel Henry Morton Stanley. Informace o výzkumu byly zveřejněné v odborném časopise PeerJ.

Nově objevený rypoš
Zdroj: PeerJ

Rypoši jsou afričtí hlodavci, kteří žijí na jih od Sahary. Nejznámější z nich je rypoš lysý, který se vyznačuje podivným vzhledem, odolností proti rakovině, ale i tím, že žije v koloniích s královnou podobně jako třeba mravenci. Tuto vlastnost s ním sdílí i nově objevené druhy.

Objevitel nových rypošů, Dr. Chris Faulkes uvedl: „Chcete teď zjistit více informací o tom, jak vypadá jejich společenský život; naše první studie naznačuje, že spolupracují stejně jako většina jiných druhů rypošů. Tento výzkum je důležitý především proto, že se ukazuje, jak geneticky unikátní jsou rypoši – například v tom, že jsou odolní vůči řadě chorob, například rakovině.“

Podle prvních genetických analýz se zdá, že populace vznikly poté, co díky erupcím sopek byly oblasti s rypoši izolované od zbytku světa.

Vydáno pod