Psi, kteří hlídají Bílý dům, pocházejí z České republiky

Na celém světě najdete jen málo lepších psů, než jsou ti, kteří hlídají Bílý dům, sídlo prezidenta Spojených států amerických. O to zajímavější je, že někteří z nich pocházejí z České republiky.

  • Když Tajná služba roku 1865 vznikla, měla původně jiný úkol: bojovat proti padělání a zneužívání americké měny. Podle odhadů tehdy byla asi třetina všech dolarů v oběhu falešná. Ochrana prezidenta jí byla přidělena až roku 1901, poté, co byl zavražděn prezident William McKinley.

Úkol chránit prezidenta USA má již od roku 1901 federální agentura Secret Service (dále Tajná služba). Z dříve malé organizace se stala v 21. století velká a mocná instituce. Jejím hlavním posláním však i nadále zůstává chránit prezidenta a členy jeho rodiny, stejně tak viceprezidenta s rodinou, kandidáty na prezidenta a také jejich rodiny a další vládní činitele a jejich rodiny.

V současné době zaměstnává asi 6750 mužů a žen – ale také několik desítek psů. Většinou jde o belgické ovčáky malinois. Americká kynoložka a spisovatelka Maria Goodavageová ve své knize Secret Service Dogs: The Heroes Who Protect the President of the United States tvrdí, že „tito psi, stejně jako většina vojenských psů, se narodí a několik let žijí v evropských zemích, například v Nizozemí nebo České republice“.

Na dotaz České televize, odkud tato její informace pochází, odpověděla: „Lidé z Tajné služby a armády, s nimiž jsem mluvila, říkají, že vaše země je skvělé místo, kde se dají takoví psi pořídit. Tajná služba si ale psy z ČR nekupuje přímo – má amerického dodavatele, společnost Vohne Liche Kennels, která je pro ně pořizuje z Evropy. Má v Evropě také vlastní stanice, kde psy připravuje.“

Autorka také uvedla, že Česká republika má ve Spojených státech, co se týká služebních plemen, špičkovou pověst – a že je dokonce klíčovým dodavatelem pro Tajnou službu. Současně ale dodala, že získat jakékoliv další informace nebude snadné; jde o nesmírně tvrdé konkurenční prostředí a dodavatelé navíc bývají vázáni slibem mlčenlivosti. Navíc jde o záležitost americké vnitřní bezpečnosti.

Předseda společnosti Vohne Liche Kennels Kenneth D. Licklider ale tuto informaci potvrdil: „Ano, dovážíme psy přes kotce, které vlastníme v Nizozemí. Nakupujeme psy po celé Evropě, včetně České republiky. Jsme jediný dodavatel (služebních plemen) pro řadu agentur – včetně Tajné služby. Specifické informace však nesmím sdělovat.“

  • Podle deníku NY Times byl belgický ovčák malinois také v týmu, který zlikvidoval Usámu bin Ládina. Jeho identita byla přísně tajná, stejně přísně jako 80 lidských členů týmu US Navy Seals, kteří se na této operaci podíleli. V srpnu 2011 však byla odtajněna – pes se jmenuje Cairo. V rámci této operace měl pátrat po výbušninách, odhalit bomby a pasti a také případné osoby za tajnými dveřmi nebo v úkrytech.
  • Psovodi Navy Seals jsou se psy spojení kamerami, díky nimž vidí to, co psi, mohou s nimi komunikovat vysílačkami, a dokonce mají speciální postroje, díky nimž psi mohou skákat padákem z letadel. Cairo byl pro tuto akci navíc vybaven neprůstřelnou vestou, která stála v přepočtu půl milionu korun.

Čeští služební psi v USA

Že jsou čeští psi vysoce cenění po celém světě, ale v USA zejména, není mezi znalci tohoto prostředí žádným tajemstvím. Česká kynologie má špičkovou tradici ještě z dob komunismu, kdy byla celá hranice státu obehnána plotem a služební psi bránili, aby ji kdokoliv narušil. Po pádu železné opony tato tradice nebyla přerušena; naopak se vylepšovala o nová plemena, jako jsou například právě ovčáci malinois. 

Obchod se psy je velmi výdělečný. Za ty nejlepší exempláře může koncový zákazník zaplatit třeba až 500 000 korun – většina této částky jde ale za prostředníky a zprostředkovateli, nikoliv k původnímu chovateli.  

V České republice jsou na chov služebních psů zaměřené desítky chovatelských stanic – podle výsledků mezinárodních soutěží jsou světovou špičkou. Zajímavé je, že psovodi, kteří psy cvičí, na ně často mluví v jejich „rodném jazyce“ – tedy v češtině. Pokyny v češtině slyší štěňata od narození, je tedy přirozené, že jsou na ně navyklá, a musí se tomu přizpůsobit i psovodi. Americká média nedávno informovala o případu, kdy zločince zadržel pes proto, že zločinec nepochopil česká slova „trhej“.

Obliba českých psů v USA se netýká jen ovčáků malinois. „Zhruba polovina německých ovčáků, které mají policejní jednotky v USA, buď přímo pochází z Česka, nebo na ně mají nějakou jinou vazbu. Jsou to silní psi a inteligentní pracanti,“ říká nadporučík Heath Marshall z policejního sboru v Rockville na předměstí Washingtonu. Uvedl to rovněž v rozsáhlém článku magazínu Newsweeek.

Co dělají psi v Tajné službě?

  • Psi Tajné služby patří k největším letcům mezi psy. Za svou kariéru průměrný služební pes Tajné služby zvládne přes 200 letů letadlem, velkou část přes oceán.

Ať již jde prezident USA kamkoli, před ním se tam vždy vydají i psi Tajné služby. Zpočátku byli používáni především pro vyhledávání výbušnin. Mají v tom výjimečnou moc – pokud pes nahlásí, že cítí výbušninu, může to zabránit prezidentovi ve vstupu do Bílého domu nebo jeho opuštění, případně to může přerušit návštěvu nějakého místa.

Prakticky každý návštěvník Bílého domu je „prohledán“ psem, ale většina jich o tom netuší. Stejní psi prohledávají také automobily, které vjíždějí do areálu Bílého domu – průměrný pes takto ročně prozkoumá 7020 automobilů. Jak úspěšní v tom jsou, se ale nikdo nedoví. Maria Goodavageová ve své knize tvrdí, že takových případů již bylo mnoho, ale na veřejnost se tyto informace nedostanou kvůli operační bezpečnosti.

Kdyby se tyto informace dostaly k potenciálním teroristům, mohli by se z nich poučit, zní operační pravidlo Tajné služby. Později začala Tajná služba psy využívat také v jednotce rychlého nasazení (Emergency Response Team – ERT), kde psi musí bleskurychle reagovat na mnoho druhů hrozeb; jejich hlavním úkolem je zadržet narušitele Bílého domu, kteří se z jakýchkoliv důvodů pokoušejí proniknout dovnitř.

Americká tajná služba ovčáky malinois používá už od roku 1975. 

Proč právě malinois?

Plemeno belgický ovčák malinois je pro služební účely zcela ideální, a to rovnou z několika důvodů. Podle bezpečnostních expertů jsou ideální kombinací ostrých smyslů, odolnosti, rychlosti, síly, odvahy, inteligence a schopnosti adaptovat se na prakticky jakékoliv klimatické podmínky.

Vynikají v tom zejména proti německým ovčákům, kteří byli až donedávna nejrozšířenějším služebním plemenem. „Vlčáci“ mívají problém s delší srstí, která způsobuje, že v teplejším klimatu jsou méně výkonní – což je samozřejmě u psů, kteří musí cestovat po celém světě, problém. Také u psů pro armádní účely se ukázali ovčáci malinois jako nejvhodnější plemeno: většina vojenských operací Spojených států probíhá v zemích, kde je horko. Ukázalo se to především během operací v Iráku a později také v Afghánistánu.

Dokáží vyvinout rychlost přes 40 kilometrů za hodinu, mají úžasné zrychlení a také skvěle vidí – jejich zorný úhel je 270 stupňů. Jsou i odolnější vůči „opotřebování“,  neobjevují se u nich tolik problémy s páteří ani s kyčelními klouby.

Čeští psi hlídají Bílý dům (zdroj: ČT24)

Další výhodou je, že jde o plemeno dlouhověké; tito psi mohou sloužit až do věku 14 let a dají se trénovat od raného mládí. V dobách, kdy americké federální agentury musí šetřit na každém kroku, jde o výhodu, se kterou se vlčáci jen těžko mohou měřit.

Maliňáci, jak se jim přezdívá, se od vlčáků liší ještě v jednom – jiným způsobem likvidují narušitele. Vlčáci je tahají za rukáv, maliňáci je rvou a trhají zuby. Je to sice efektivnější, ale mnoho chovatelů s tím mělo problém z etických důvodů.

Malinois, pes stvořený pro službu

Předci maliňáků vznikli z velkých obranářských ovčáků přibližně na konci 17. století. Postupně se zmenšovali a lépe se sžívali jak se stádem, které hlídali, tak s lidmi, jimž pomáhali. Při práci se stády se naučili obratnosti, schopnosti rychle reagovat a současně na slovo poslouchat. Přitom museli být velmi odolní vůči všem klimatickým extrémům, se zvířaty strávili venku celý rok.

  • Roku 2013 se stala ředitelkou jako první žena v dějinách Julia Piersonová. Po roce a půl ale musela skončit, právě kvůli skandálu se psem a jeho psovodem. Když přes plot Bílého domu přelezl narušitel, nevypustil na něj psovod Tajné služby psa; malinois by kvůli špatné koordinaci akce nedokázal odlišit, jestli útočit na narušitele, anebo na agenty, kteří ho pronásledovali.

Ze čtyř existujících druhů belgických ovčáků je malinois jediný krátkosrstý. Své jméno získali podle města Mechelen, jako plemeno byli zapsáni až roku 1891. Už za první světové války se ukázalo, že tito psi jsou nesmírně vhodní pro různé vojenské účely – od hlídání muničních skladů přes spojařské účely (předávání vzkazů) až po stopování. Do České republiky se maliňáci dostali s největší pravděpodobností těsně před sametovou revolucí.

  • O většině akcí psů Tajné služby se nikdy veřejnost nedoví. Výjimkou byl případ z října 2014. Tehdy přes plot Bílého domu přelezl třiadvacetiletý Dominic Adesanya, který se rozběhl dovnitř. Po pár metrech ho ale strhli k zemi dva ovčáci malinois, Jordan a Hurricane. Muž je sice lehce zranil, dvojici psích strážců se však povedlo ho pokousat a udržet u země.