TÉMA

Stárnutí populace

Japonsko stárne a tomu se přizpůsobují i firmy

Japonská populace stárne takovým tempem, že se jí musí přizpůsobovat i ekonomika. Nové bankovky nesou větší písmo, čitelnější slabším zrakem. A například výrobci dětských plen přecházejí na výrobu pomůcek pro seniory. Každý desátý Japonec je přitom starší osmdesáti let, naopak počet narozených dětí už osmým rokem klesá, loni dokonce dosáhl rekordního minima.
14. 7. 2024|

Růst příjmů domácností je pozitivnější, než jsme čekali, řekl Stanjura. Podle Schillerové není důvod k oslavě

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Událostech, komentářích řekl ke zprávě o růstu příjmů v Česku, že je lepší, než se očekávalo. Spokojen je také s odhadem vývoje ekonomiky, která má růst o 1,5 procenta, což je podle něj třikrát rychleji než v eurozóně. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová si ale myslí, že důvod k oslavám není. To, že rostou reálné mzdy, je podle ní normální. Naopak normální prý nebylo to, že klesaly. Schillerová podotkla, že lidé teď sice utrácejí víc, ale ne tolik, kolik by mohli.
6. 6. 2024|

Potřebujeme další konsolidační balíček, říká ekonom David Marek

Schodek rozpočtu ke konci května byl podle pondělního oznámení ministerstva financí 210,4 miliardy korun, tedy o 61 miliard nižší než loni. Ekonom David Marek to považuje za dobrý signál, ke skutečnému pokroku ohledně schodků je ale podle něj ještě třeba udělat hodně práce. V Interview ČT24 řekl, že je nutné přijmout další konsolidační balíček.
3. 6. 2024|

Na Slovensku pokračuje úbytek obyvatelstva. Bilanci tlumí migrace

Počet obyvatel Slovenska se loni opět snížil, a to meziročně o 4105 na zhruba 5,42 milionu. Pokles tlumila migrace. Vyplývá to ze středečních údajů slovenského statistického úřadu. Podle vládní analýzy z roku 2023 čeká zemi stárnutí populace a úbytek obyvatelstva.
6. 3. 2024|