TÉMA

Guantánamo

USA by se měly omluvit vězňům z Guantánama, vyzvala expertka OSN. V zařízení zůstává třicítka lidí

Spojené státy by se měly omluvit vězňům ze své základny v Guantánamu na Kubě a odškodnit je. Vyzvala k tomu irská zvláštní zpravodajka OSN pro protiteroristická opatření a lidská práva Fionnuala Ní Aoláinová, která zařízení navštívila. Zacházení s vězni na základně bylo podle ní kruté, nelidské a ponižující, napsala agentura Reuters.
27. 6. 2023|

Unesený veterán za narkobarona z Guantánama. Taliban a Američané si vyměnili vězně

Spojené státy se po měsících skrytých vyjednávání dohodly na výměně zajatců s afghánským radikálním hnutím Taliban. Místo uneseného inženýra se po téměř dvaceti letech ve věznici  Guantánamo vrátil do Kábulu jeden z nejvlivnějších narkobaronů a sponzor radikálního islámu. Jeho propuštěním podmínili afghánští vůdci evakuace spolupracovníků americké armády.
19. 9. 2022|

Deník The New York Times zveřejnil dosud tajné fotografie z Guantánama

List The New York Times (NYT) zveřejnil fotografie z věznice na Guantánamu, kam Spojené státy od roku 2002 vozily zadržené teroristy. Pentagon z věznice vydával pouze oficiální fotografie, newyorský deník nyní s využitím zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejnil snímky, jež pro armádu nejsou lichotivé. Spoutaní vězni na nich mají brýle přelepené páskou, roušky na ústech a často i sluchátka na uších.
13. 6. 2022|

Guantánamo funguje i dvacet let od příjezdu prvních vězňů, teď jich je v zařízení čtyřicet

Přesně před dvaceti lety převezla americká armáda první zajatce do vězení na základně Guantánamo na Kubě. Dosud jím prošlo na osm set lidí různých národností zadržených během války proti terorismu, často bez obvinění a podle výpovědí bývalých členů americké vlády i bez viny. Přes dlouholetou kritiku ale zařízení stále funguje a nyní jsou v něm čtyři desítky vězňů.
11. 1. 2022|

USA v Guantánamu ohýbají právo už téměř 20 let. Mučení zajatců řeší čtvrtý americký prezident

Ve zdech detenčních center v Guantánamu umírali lidé, mezinárodní právo i americké hodnoty. Ohýbání pravidel a mučení neobviněných vězňů ve jménu války proti terorismu odstartovalo na americké vojenské základně na Kubě před takřka dvaceti lety. S krvavým a temným dědictvím se musí vypořádávat už čtvrtý americký prezident. Joe Biden osm let sledoval snahy Baracka Obamy o zavření takzvaného Gitma i jejich selhání. Nyní má šanci ohavnou kapitolu vojenské základny uzavřít sám.
26. 1. 2021|

Trump zvažuje internaci zahraničních radikálů v Guantánamu, tvrdí televize ABC

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje, že by zahraniční radikály z bojů po boku teroristického hnutí Islámský stát (IS) internovala na své základně Guantánamo na Kubě. Informovala o tom televize ABC News. Republikánský prezident tento měsíc vyzval Evropany, aby se o své zradikalizované občany postarali, ti se ale k Trumpovu návrhu stavějí zdráhavě.
22. 2. 2019|