Unesený veterán za narkobarona z Guantánama. Taliban a Američané si vyměnili vězně

Spojené státy se po měsících skrytých vyjednávání dohodly na výměně zajatců s afghánským radikálním hnutím Taliban. Místo uneseného inženýra se po téměř dvaceti letech ve věznici  Guantánamo vrátil do Kábulu jeden z nejvlivnějších narkobaronů a sponzor radikálního islámu. Jeho propuštěním podmínili afghánští vůdci evakuace spolupracovníků americké armády.

Afghánská a americká zahraniční politika našly společnou řeč, a to přesto, že po odchodu spojeneckých vojsk neudržuje žádná západní země s Talibanem oficiální diplomatické styky.  Do Spojených států se nicméně nyní vrátí americký inženýr a bývalý příslušník amerického námořnictva.

„Po dlouhých vyjednáváních s Američany byl z afghánského vězení propuštěn americký občan Mark Frerichs,“ prohlásil ministr zahraničí Talibanu Amir Chán Muttakí. Frerichs v Afghánistánu zhruba deset let pracoval jako inženýr na rozvojových projektech. V lednu 2020 byl v Kábulu unesen a předpokládalo se, že je v rukou nechvalně proslulého klanu Hakkáníů, považovaného za spojence Talibanu. 

Výměnou se na svobodu dostal Bašír Núrzaí, který v minulosti z prodeje heroinu vyzbrojoval islámské bojovníky. Právě obchod s drogami ho dovedl za americké mříže ve věznici na Guantánamu. „Pokud Bůh dá, má výměna vytvoří mírovou cestu mezi Afghánistánem a Spojenými státy,“ prohlásil Núrzaí. Za zdmi Guantanáma v současnosti zůstává poslední Afghánec, blízký spolupracovník Usámy bin Ládina.

Americká strana o vyjednáváních mlčí. Tamní zákonodárci i Frerichsova rodina apelovali na Bílý dům ještě před loňským ústupem amerických vojsk z Afghánistánu. Propuštění zajatců mělo být podmínkou předání moci, stejně jako zachování ženských práv a dalších západních hodnot. „Opakovaně jsem požadoval propuštění Marka Frerichse. Získal jsem podporu vysokých katarských a pákistánských představitelů,“ řekl tehdy zvláštní vyslanec USA pro Afghánistán Zalmay Khalilzad.

Ani jedno se po srpnu 2021 nesplnilo. Taliban si po převzetí kontroly stanovil novou podmínku –⁠ dokud se Núrzaí nevrátí domů, Afghánistán neumožní další evakuace bývalých spolupracovníků americké armády. Po odchodu jednotek NATO zemi nestihlo opustit přes šedesát tisíc místních s právem na ochranu ve Spojených státech.