TÉMA

David Bowie

Kronos Quartet oslavil i v Česku padesát let na scéně

Smyčcový soubor Kronos Quartet letos slaví půlstoletí existence. Hudebníci v čele s Davidem Harringtonem se věnují soudobé hudbě s přesahy do mnoha žánrů, natáčejí také filmové soundtracky. Za dobu své existence získali několik cen Grammy a spolupracovali s Davidem Bowiem i Nine Inch Nails. V úterý koncertovali v Brně a ve středu v Praze.
12. 5. 2023|

„Mám rád pod nohama tenký led.“ Dokument Moonage Daydream zachycuje hledání Davida Bowieho

Do tuzemských kin vstupuje celovečerní dokument Moonage Daydream. Snímek režiséra Bretta Morgena přibližuje život, názory a tvorbu Davida Bowieho. Shrnuje cestu zesnulého britského hudebního inovátora. A to cestu uměleckou a kreativní, duchovní i cestou zrání.
15. 9. 2022|

Ze socialistické chlouby středobodem současných krizí. Kongresové centrum se nyní připravuje na předsednictví EU

Mohutná neofunkcionalistická stavba na předpolí Nuselského mostu v Praze měla být symbolem komunistických sjezdů, na prahu milénia ale díky summitu NATO nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) vykročila směrem na západ. V posledních měsících se zdá, jako by se jedna z dosud nejkontroverznějších pražských staveb stala prostorem, který má hlavní město v záloze, když je třeba. Jenom za uplynulý rok se v ní vystřídalo vakcinační centrum, asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny a nyní se připravuje na akce k českému předsednictví v Radě Evropské unie.
21. 4. 2022|

Zemřel Thierry Mugler. Jako módní návrhář spoluutvářel estetiku osmdesátých let

Francouzský módní návrhář Thierry Mugler, který oblékal například zpěvačky Beyonce, Lady Gagu nebo Davida Bowieho, v neděli zemřel. Bylo mu 73 let. Ve svojí tvorbě, která spoluutvářela především módu osmdesátých let, se inspiroval poválečnou estetikou.
24. 1. 2022|

V New Yorku otevřeli „obchod" s životem a hudbou Davida Bowieho

V centru newyorské čtvrti Soho, nedaleko adresy, která byla dlouhé roky domovem Davida Bowieho, lze navštívit výstavu k nedožitým pětasedmdesátinám tohoto nepřehlédnutelného hudebníka. Autoři sestavili multimediální instalaci, která připomíná obchod se zbožím na téma Bowie. Součástí jsou i dosud neznámé rozhovory nebo videa.
8. 11. 2021|

NASA hledá dobrovolníky pro simulovaný pobyt na Marsu. V experimentu si mají pěstovat vlastní potravu

Americká kosmická agentura NASA podnikla další zásadní krok pro budoucí let s lidskou posádkou k Marsu. Spustí projekt, při kterém by posádka dobrovolníků měla celý rok žít v simulovaném prostředí marsovské základny.
9. 8. 2021|

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|

„Když chceš dobře zafotit, musíš jet tam, kde se bojuje. Krev v botách, znáš to“

Režisérka Andrea Sedláčková dokončila dokument, který zachycuje dramatický životní příběh zásadní osobnosti české fotografie Antonína Kratochvíla. Snímek, který začal vznikat při příležitosti Kratochvílových sedmdesátých narozenin, nahlíží držitele čtyř ocenění World Press Photo pohledem jeho nejstaršího syna Michaela Kratochvíla, k čemuž odkazuje název Můj otec Antonín Kratochvíl. Film vstoupí do kin na začátku dubna, na upoutávku se můžete podívat už teď.
19. 2. 2020|

Zemřel muzikant Ivan Král. Spolupracoval s Patti Smith, Iggym Popem i kapelou Lucie

Ve Spojených státech zemřel český hudebník Ivan Král, bylo mu 71 let. Po emigraci z Československa působil jako kytarista v Patti Smith Group, s níž nahrál čtyři studiová alba a napsal pro ni řadu písní. Na jednom pódiu se ale objevil také s Iggym Popem či kapelami Blondie a Kiss. Po návratu do Česka produkoval například desku skupiny Lucie.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 13:07|

„Muzikál ohavné krásy.“ Drábek inscenuje slavný příběh sloního muže

Dramatika Davida Drábka zaujal osud Josepha Merricka, který byl přezdíván sloní muž kvůli tělesným deformacím. Jeho příběh teď uvádí v muzikálu Elefantazie v pražském divadle ABC. Do hlavní role obsadil Tomáše Havlínka, jeho zachránce hraje Tomáš Klus.
2. 2. 2020|

Neuvěřitelný Ivan Král. Hrál s hvězdami, napsal světový hit, nyní vypráví svůj americký příběh

Poznal zblízka legendy světového rocku a sám se zapsal do hudební historie. Nyní příběh Ivana Krále vychází jako autorizovaný životopis. Někdejší spoluhráč hvězd, jakými jsou Iggy Pop, Patti Smith nebo David Bowie, v knize popisuje divoká léta plná sexu, drog a rokenrolu.
16. 12. 2019|

Thanks for the Dance i nahrávky do zásoby. In memoriam vychází album Leonarda Cohena

Vyšlo nové album Leonarda Cohena, přestože tento slavný kanadský zpěvák a skladatel před třemi lety zemřel. Nové písně připravil k vydání jeho syn Adam, který s otcem spolupracoval na jeho poslední studiové desce You Want It Darker. Právě z jejího nahrávání zůstaly fragmenty, které se staly základem novinky Thanks for the Dance.
27. 11. 2019|

Mimozemšťan je prostě mimo. Divadlo Komedie křísí Bowieho Lazara

Jedna z nejtajemnějších a nejvíce fascinujících postav, mimozemšťan Thomas Jerome Newton, se objevil i na českém jevišti. K pozoruhodné dokonalosti ho ve filmu Muž, který spadl na Zemi dovedl jeho představitel David Bowie. Newtona si originální umělec vypůjčil později také do muzikálu Lazarus, svého posledního velkého díla. Světovou premiéru měla inscenace měsíc před Bowiho smrtí v roce 2016, českou 12. října v pražském Divadle Komedie. V hlavní roli se alternují Igor Orozovič a Ondřej Ruml.
18. 10. 2019|

Nejsme Nirvana, připomněla kapela Helmet v Praze. A začala počítat do třiceti

Do Česka se vrátili koncertovat Helmet, jedna z nejvlivnějších kapel devadesátých let, která vzešla z alternativního podhoubí v éře Nirvany. V pražském Lucerna Music Baru zahájili v úterý šňůru ke třiceti letům na scéně. Třicet je také skladeb, které na výročních koncertech zahrají ve třiceti evropských a následně amerických městech. Události v kultuře při té příležitosti vyzpovídaly frontmana a jediného stálého člena kapely Page Hamiltona.
4. 9. 2019|

Apollo 11 ve spárech popkultury: potkalo komiksového supermana i inteligentní auta

Když lidé před 50 lety poprvé přistáli na Měsíci, byla to pro mnohé Američany jedna z nejdůležitějších událostí v dějinách – ve velkém výzkumu Pew Research Center se přistání umístilo jako sedmá největší věc v dějinách. Není divu, že se tolikrát objevuje v kulturních i popkulturních odkazech.
22. 7. 2019|

V Británii se našla první Bowieho demonahrávka, ležela v košíku na pečivo. Půjde do aukce

V Británii se našla první demonahrávka s Davidem Bowiem. Tehdy 16letý hudebník na ní zpívá v doprovodu své první kapely The Konrads nikdy nevydanou píseň I Never Dreamed. Malá londýnská nahrávací společnost tehdy nedokázala ocenit potenciál hlasu britského zpěváka, který tehdy ještě vystupoval pod svým občanským jménem David Jones. Bowie, který zemřel na počátku roku 2016 ve věku 69 let, se přitom stal jednou z hudebních ikon dvacátého století.
23. 7. 2018|