V New Yorku otevřeli „obchod" s životem a hudbou Davida Bowieho

Na Davida Bowieho vzpomíná výstava v New Yorku (zdroj: ČT24)

V centru newyorské čtvrti Soho, nedaleko adresy, která byla dlouhé roky domovem Davida Bowieho, lze navštívit výstavu k nedožitým pětasedmdesátinám tohoto nepřehlédnutelného hudebníka. Autoři sestavili multimediální instalaci, která připomíná obchod se zbožím na téma Bowie. Součástí jsou i dosud neznámé rozhovory nebo videa.

Britský rodák David Bowie byl Newyorčanem více než dvacet let. „Newyorčané jsou vysloveně otevření lidé,“ tvrdil. K celebritám se podle něho nechovají dotěrně. „Můžu se úplně normálně procházet po ulici,“ pochvaloval si.

„Velké jablko“ rád procházel pěšky, jeho oblíbená cesta vedla přes park Washington Square. V přilehlých ulicích kupoval knihy a raritní vinylové desky. „Každý má nějaký svůj New York, ale pro mě ho vždycky představoval James Dean, který jde uprostřed ulice, ty zvuky a Soho. Ta bohémská intelektuální extravagance, která ho tak rozechvívala pro někoho, jako jsem já,“ svěřil se Bowie v roce 1997.

„Výstava začíná v polovině šedesátých let hudebníkovými nejmladšími demo nahrávkami a pokračuje až do roku 2016, kdy vydal poslední album Blackstar,“ shrnuje producent výstavy Lawrence Peryer.

V instalaci je slyšet i Bowieho hlas. Komentuje, jak veřejnost vnímá umění. Rozléhá se z typické britské telefonní budky – stejné, v jaké Bowie stojí na přebalu alba Ziggy Stardust. Na stanici Ground Control to Major Tom, která nese název podle první věty ze skladby Space Oddity, zase mohou návštěvníci digitálně zapisovat vzkazy.

Výstava s názvem Bowie 75 se zároveň koná i v Londýně. Symbolicky končí 8. ledna, přesně na den Bowieho narozenin. V roce 2016 podlehl rakovině.