Neuvěřitelný Ivan Král. Hrál s hvězdami, napsal světový hit, nyní vypráví svůj americký příběh

Události: Vychází autorizovaný životopis Ivana Krále (zdroj: ČT24)

Poznal zblízka legendy světového rocku a sám se zapsal do hudební historie. Nyní příběh Ivana Krále vychází jako autorizovaný životopis. Někdejší spoluhráč hvězd, jakými jsou Iggy Pop, Patti Smith nebo David Bowie, v knize popisuje divoká léta plná sexu, drog a rokenrolu.

Kniha nazvaná Neuvěřitelný Ivan Král odkrývá třeba dosud neznámé okolnosti vzniku i rozpadu Patti Smith Group a čtenáře zavádí také do zákulisí české populární hudby. Vznikla na základě videohovorů mezi Michiganem a Prahou, které vedl hudební novinář Honza Vedral.

„Knihu jsme dávali dohromady více než rok prostřednictvím videorozhovorů přes oceán. Ivan byl u sebe doma nebo ve studiu a doslova se přehraboval ve vzpomínkách. I když ani na minutu nepřestal být gentleman, překvapilo mě, kolik zákulisních her, ústrků, špíny i nosů bílých od kokainu se může skrývat třeba jen za dvě a půl minuty dlouhou písničkou,“ vypráví Honza Vedral.

Publikace nakladatelství Slovart s obsáhlým obrazovým materiálem z Králova archivu vypráví o jeho útěku z komunistického Československa, kultovních místech, jakými byly klub CBGB nebo Hotel Chelsea, koncertech Ramones, Kiss či Bruce Springsteena. „Je tam hodně bojů, bolesti a lásky,“ podotýká Král, který v sedmdesátých letech osobně zažil dobu, kdy se v New Yorku rodil punk a garážová hudba.

Spolupráce s hvězdami

Do Ameriky přišel Král jako teenager. K hudbě se dostal po studiích při práci v hudebním vydavatelství. Založil kapelu, uspět jako frontman v konkurenci amerických hudebníků se však Královi nepodařilo. Zvolil cestu spolupráce. „Zavolal mi a řekl: mám teď volno, nechtěl bys se mnou hrát? A já na to: jasně, pojďme do toho, hodil by se mi člověk,“ vzpomínal později Iggy Pop.

Honza Vedral / Neuvěřitelný Ivan Král
Zdroj: Slovart

„S Iggy Popem se rozešli tak, že Ivan Král s tím prásknul, a Iggy Pop potom o něm ve své biografii napsal, že to je ten osel z východního bloku. Ale byli schopní si to vyříkat a fungují spolu myslím dodneška,“ říká Honza Vedral.

„Ivan se během těch dlouhých hovorů rozpovídal o věcech, do kterých se mu dřív nechtělo. Některé příběhy jsou úsměvné, jako když ho Iggy Pop při natáčení desky zamknul do skladu pro uklízečku. Jindy bolestivé, jako když došlo k zásadnímu rozkolu s Patti Smith. V některých chvílích jsem měl pocit, že spíš než biografii píšu filmový scénář. Jenomže tohle všechno se doopravdy stalo,“ dodal Vedral.

Dancing Barefoot

Dnes jedenasedmdesátiletý Král je mimo jiné autorem hitu Dancing Barefoot, který se dočkal 70 předělávek od různých interpretů včetně U2, Pearl Jam nebo Johnnyho Deppa a prestižní časopis Rolling Stone jej zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob. „Muzika je šíleně jednoduchá a nemá cenu se v tom hrabat, jako by to byla nějaká symfonie. Buď to tam je, nebo to tam není. A hotovo,“ říká v knize uznávaný muzikant.

V devadesátých letech se začal vracet do rodných Čech a stal se vyhledávaným producentem a koncertním umělcem. „Zjistil, že je tady velký hlad po jeho muzice a po jeho příběhu a dostal tady obrovskou šanci, že se mohl podílet na deskách tuzemských kapel, které chtěly někoho z venku se zkušenostmi, které ten Ivan měl,“ upozornil Vedral.

Vydal zde několik sólových alb, dvojalbum Best Of a produkoval alba českých interpretů, mezi něž vedle kapely Lucie patří například Aneta Langerová, Walk-Chock-Ice, Garáž nebo Mňága a Žďorp.

Spolupracoval také s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým nebo Miro Žbirkou. Zatím poslední Královo album Colors vyšlo v České republice loni, předchozí Always před pěti lety.