Zemřel Thierry Mugler. Jako módní návrhář spoluutvářel estetiku osmdesátých let

Francouzský módní návrhář Thierry Mugler, který oblékal například zpěvačky Beyonce, Lady Gagu nebo Davida Bowieho, v neděli zemřel. Bylo mu 73 let. Ve svojí tvorbě, která spoluutvářela především módu osmdesátých let, se inspiroval poválečnou estetikou.

„Zdrceni vám musíme oznámit, že v neděli 23. ledna zemřel Manfred Thierry Mugler. Ať jeho duše odpočívá v pokoji,“ uvádí se v příspěvku na facebookovém profilu návrháře, který ovládl svět módy v osmé dekádě minulého století.

Znám byl především pro svoje odvážné až teatrální modely s širokými rameny a hlubokými výstřihy. Oblékal především hudebníky, kromě populárních zpěvaček Beyonce, Lady Gagy či Diany Ross také zesnulého Davida Bowieho nebo kapelu Duran Duran. Jeho modely ale nosilo mnoho dalších celebrit během desítek let na vrcholu módního byznysu.

„Hluboce mě mrzí, že odešel další skvělý módní inovátor. Thierry Mugler svými výraznými modely doslova vytvořil módu 70. a 80. let,“ uvedl člen kapely Duran Duran Nick Rhodes. „Budeš mi chybět, Thierry Muglere, měli jsme se skvěle,“ zavzpomínala pak na návrháře Diana Ross.

Mugler také například navrhl kostýmy pro videoklip zpěváka George Michaela Too Funky na začátku devadesátých let. V něm vystupují tehdejší přední supermodelky včetně například Lindy Evangelisty. Nedávno se jeho modely také staly součástí sbírky v Muzeu dekorativního umění v Paříži.