TÉMA

Chambon

Janoušek u soudu požaduje další peníze kvůli stíhání v kauze Chambon

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí začal zabývat sporem lobbisty Romana Janouška se státem o odškodnění kvůli stíhání v kauze úhrad pro společnost Chambon. Janoušek požadoval zhruba 155 milionů korun jako náhradu škody za ušlý zisk či za peníze vynaložené na obhajobu. Ministerstvo spravedlnosti mu v prosinci minulého roku za nezákonné stíhání přiznalo 736 tisíc korun a omluvu. Dalších peněz se lobbista domáhá soudně.
22. 4. 2024|

Janoušek dostane od státu skoro tři čtvrtě milionu

Lobbista a podnikatel Roman Janoušek dostane od ministerstva spravedlnosti 736 467 tisíc korun jako náhradu škody za stíhání v kauze Chambon. Konkrétně jde o náhradu nákladů trestního řízení. Vyplývá to z anonymizovaného rozhodnutí ministerstva, které má Česká televize k dispozici. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli skrývala. Ministerstvo se už Janouškovi omluvilo. Na omluvu minulý týden upozornil server Seznam Zprávy.
20. 12. 2023|

Ministerstvo se omluvilo Janouškovi za stíhání v kauze Chambon

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo lobbistovi a podnikateli Romanu Janouškovi za stíhání v kauze kolem laboratoře Chambon, ve které byl letos v únoru pravomocně zproštěn obžaloby. Omluvu ve středu zveřejnilo na svých internetových stránkách. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala.
13. 12. 2023|

Kauza Chambon definitivně končí. Žalobce dovolání nepodá

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) nepodá dovolání v případu úhrad pro společnost Chambon. Podnět k dovolání podalo dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. NSZ jej nyní odložilo, sdělil České televizi jeho mluvčí Petr Malý. Případ tak definitivně končí. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška.
25. 4. 2023|

Nejvyšší státní zástupce se zabývá případem firmy Chambon. Žalobce podal podnět k dovolání

Nejvyšší státní zastupitelství dostalo návrh na podání dovolání v případu transakcí kolem společnosti Chambon. České televizi to sdělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška. Rozhodnutí o případném dovolání by mělo padnout do začátku května. Pokud by NSZ dovolání podalo, případem by se zabýval Nejvyšší soud.
11. 4. 2023|

Osvobození Janouška a dalších v kauze kolem společnosti Chambon je pravomocné

Osvobození podnikatele a lobbisty Romana Janouška a dalších čtyř lidí v kauze úhrad pro společnost Chambon je pravomocné. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který zamítl odvolání státního zástupce. Žalobce tvrdí, že pětice podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších sedmasedmdesát milionů korun se získat snažila. Všichni obžalovaní vinu od počátku odmítají.
7. 2. 2023|

Soud zprostil obžaloby lobbistu Janouška i další čtyři lidi v kauze společnosti Chambon

Pražský městský soud zprostil obžaloby podnikatele a lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi viněné v kauze neoprávněných úhrad pro společnost Chambon. Pětice podle státního zástupce podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila. Všichni obžalovaní vinu u soudu odmítli.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 20:23|

Žalobce pro lobbistu Janouška navrhl až osm let vězení v kauze Chambon

Žalobce navrhl pro lobbistu Romana Janouška za podílnictví v kauze údajného podvodu společnosti Chambon sedm až osm let vězení. Firma podle obžaloby v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama prováděla vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou hlavně infekční viry či bakterie. K tomu ale neměla oprávnění, pojišťovnám tak účtovala za analýzu lidské DNA, která je však dražší.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 16:13|

Lobbista Janoušek nedorazil k soudu. V kauze neoprávněných úhrad další obžalovaní vinu odmítli

Pražský městský soud začal projednávat případ neoprávněných úhrad pro společnost Chambon, ve které je spolu s dalšími čtyřmi lidmi obžalován podnikatel a lobbista Roman Janoušek. K soudu ale nedorazil. Lékařka Soňa Peková stejně jako další obžalovaní vinu odmítá. Pětice podle státního zástupce podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů se získat snažila. Janouškovi hrozí až osmileté vězení, ostatním až desetiletý trest.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 16:08|

Lobbista Janoušek byl spolu s dalšími čtyřmi osobami obžalován v kauze Chambon

Státní zástupce obžaloval lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi kvůli údajně neoprávněným úhradám od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. ČT informaci potvrdil dozorující státní zástupce Alexandr Dadam. Kdyby soud obžalované uznal vinnými, mohl by je poslat až na deset let do vězení.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 12:26|

Policisté navrhli obžalovat Janouška kvůli neoprávněným úhradám pro firmu Chambon

Policisté chtějí poslat lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi před soud kvůli transakcím kolem firmy Chambon. Ta údajně od zdravotních pojišťoven inkasovala neoprávněně velké úhrady za krevní testy. České televizi informaci potvrdil státní zástupce Alexandr Dadam z  Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 18:21|

Ústavní soud odmítl Janouškovu stížnost v kauze Chambon. Lobbista se prý jen snaží zdržovat trestní řízení

Rozšíření obvinění lobbisty Romana Janouška i následný postup státního zastupitelství v kauze kolem společnosti Chambon byl v pořádku. Rozhodl tak Ústavní soud, který označil Janouškovu stížnost za nepřípustnou. Podle soudu se lobbista jen snaží využít všechny možnosti, jak pozdržet trestní řízení, které je proti němu vedeno.
29. 10. 2019|