Nejvyšší státní zástupce se zabývá případem firmy Chambon. Žalobce podal podnět k dovolání

Nejvyšší státní zastupitelství dostalo návrh na podání dovolání v případu transakcí kolem společnosti Chambon. České televizi to sdělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška. Rozhodnutí o případném dovolání by mělo padnout do začátku května. Pokud by NSZ dovolání podalo, případem by se zabýval Nejvyšší soud.

„V uvedené trestní věci byl z naší strany minulý týden podán k Nejvyššímu státnímu zastupitelství návrh na podání dovolání,“ uvedl vrchní státní zástupce Radim Daňhel. „O podání dovolání bude rozhodovat nejvyšší státní zástupce,“ doplnil s tím, že nelze předvídat, zda NSZ podnětu vyhoví. „Lhůta k podání dovolání končí 2. května. Blíže nemohu obsah a důvody podání návrhu na podání dovolání komentovat,“ dodal Daňhel.

V případu kromě Janouška čelili obžalobě další čtyři lidé. Podle obžaloby pětice podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila.

Obžaloba tvrdí, že společnost Chambon, ve které většina obžalovaných působila, prováděla v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší. Všichni vinu od počátku odmítali.

Státní zástupce Alexandr Dadam z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci kvůli tomu obžaloval lékařku Soňu Pekovou, doktora Tomáše Kozáka a podnikatele Petra Ullricha a Luboše Paška z podvodu. Janoušek, který byl akcionářem Chambonu, se podle Dadama nechal ve společnosti formálně zaměstnat jako ekonomicko-právní poradce. Od června 2009 do ledna 2011 si nechal vyplatit 62,5 milionu korun. Byl obžalován z podílnictví, protože si podle žalobce nechal posílat peníze z trestné činnosti. Právníci obžalovaných už dříve uvedli, že v případu nevznikla žádná škoda.

Všechny obžalované zprostil loni v březnu Městský soud v Praze, který konstatoval, že jejich jednání nebylo trestné. Společnost podle verdiktu měla oprávnění dělat vyšetření z oboru lékařské genetiky i mikrobiologie. Žádný důkaz podle soudu nevyvrátil tvrzení obžalovaných, že pojišťovnám vysvětlili, jaká vyšetření dělají.

Osvobození pětice obžalovaných pak letos v únoru potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. „Závěry, které Městský soud v Praze učinil, jsou podle našeho názoru správné a zákonné,“ uvedl k tomu předseda odvolacího senátu Radek Hartmann.