Janoušek požadoval odškodné přes 150 milionů, soud mu přiznal pár tisíc

Obvodní soud pro Prahu 2 částečně vyhověl žalobě podnikatele Romana Janouška a přiznal mu k už dříve vyplacenému odškodnému ještě 4346 korun s úroky. Dalších 154 milionů korun, které Janoušek požadoval za neoprávněné stíhání v kauze Chambon a zadržování majetku, ale stát platit zatím nemusí. V této části soud žalobu nepravomocně zamítl, informuje server Seznam Zprávy.

Roman Janoušek požadoval přes sto padesát pět milionů za stíhání v kauze Chambon, ve které byl pravomocně zproštěn obžaloby, a také za to, že mu policie deset let zadržovala majetek – zlaté cihly a hotovost. Stát se mu za stíhání omluvil a vyplatil přes tři čtvrtě milionu.

Soud ve čtvrtek Janouškovi vyhověl jen částečně a většinu částky podnikateli nepřiznal. Podle soudce se Janouškovi nepodařilo prokázat, že mu byla způsobena škoda. „Chápu, že když byl žalobci zajištěn majetek v řádu několika milionů po dobu zhruba deseti let, tak to zasáhlo do jeho majetkové sféry. Nechci to bagatelizovat, ale nemám za to, že by v trestním řízení nastaly průtahy a že by zajištění peněz bylo svévolné,“ prohlásil soudce Petr Navrátil při zdůvodnění rozsudku.

Plánoval peníze investovat

Janoušek se může proti rozhodnutí odvolat. Jeho advokát Michal Sečány uvedl, že zatím neví, jestli se tak stane. „Necháme to na rozhodnutí klienta,“ sdělil. Podle Sečányho Janoušek plánoval peníze před tím, než mu je policie zajistila, investovat na burze cenných papírů nebo vložit na bankovní účty.

Obžaloba v kauze Chambon tvrdila, že společnost prováděla v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší. Janoušek byl viněn z podílnictví, ve společnosti byl zaměstnán jako ekonomicko-právní poradce. Státní zástupce tvrdil, že si nechal jako odměnu za služby posílat peníze z trestné činnosti.

Městský soud před dvěma lety konstatoval, že jednání obžalovaných nebylo trestné. Společnost podle verdiktu měla oprávnění dělat vyšetření z oboru lékařské genetiky i mikrobiologie. Janoušek v prosinci 2022 opustil vězení, kde si odpykal zhruba polovinu z trestu 4,5 roku vězení za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Soud mu stanovil sedmiletou zkušební dobu.