Ústavní soud odmítl Janouškovu stížnost v kauze Chambon. Lobbista se prý jen snaží zdržovat trestní řízení

Rozšíření obvinění lobbisty Romana Janouška i následný postup státního zastupitelství v kauze kolem společnosti Chambon byl v pořádku. Rozhodl tak Ústavní soud, který označil Janouškovu stížnost za nepřípustnou. Podle soudu se lobbista jen snaží využít všechny možnosti, jak pozdržet trestní řízení, které je proti němu vedeno.

Romana Janouška policie obvinila před dvěma lety kvůli transakcím kolem společnosti Chambon, která zajišťovala krevní testy. Podle kriminalistů se podílel na legalizaci výnosů z trestné činnosti, když si nechal od firmy pravidelně vyplácet nelegální platby.

„Je zřejmé, že dané řízení nadále pokračuje, přičemž stěžovatel využívá všech procesních prostředků, které mu procesní předpisy dávají průběžně v jednotlivých fázích trestního řízení k dispozici,“ stojí v usnesení soudu. Podle něj je stížnost nepřípustná.

„Mohu potvrdit, že Ústavní soud rozhodl 8. října o stížnosti týkající se výkonu dohledu proti postupu Vrchního státního zastupitelství a souvisí s rozhodnutím o zamítnutí stížnosti proti zahájení trestního stíhání,“ uvedl pro ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam, který o stížnostech proti zahájení trestního stíhání lobbisty rozhodoval.

U Ústavního soudu se Roman Janoušek pokoušel zpochybnit postup státního zastupitelství, když mu rozšířili obvinění z jednoho na několik dalších trestných činů. Rozšíření se týkalo jiných skutků, než kvůli kterému byl původně stíhán. O tom měl ale podle Janouška rozhodovat jiný státní zástupce. Lobbista proto požadoval, aby se případ ještě došetřil.

K žádnému pochybení ale podle Ústavního soudu nedošlo, ani k porušení Janouškových práv. Ústavní soud nemůže zasahovat do řízení, která nejsou ukončená. Stížnost jako taková je tak podle soudu nepřípustná.

O další stížnosti, tentokrát na postup policie při zajištění bankovek, akcií a zlata celkem za 65 milionů korun v roce 2013, rozhodl Ústavní soud letos v lednu. Podle Janouška policie zadržovala jeho majetek příliš dlouho. Ani v tomto případě ale lobbista neuspěl.

Obvinění v kauze Chambon si Janoušek spolu s dalšími vyslechl v březnu 2017. Podle dřívějších zjištění médií Chambon údajně získával v letech 2009 až 2010 neoprávněně velké úhrady od pojišťoven za krevní testy pro nemocnice. Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase.

Janoušek už byl v minulosti odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. V Praze srazil autem ženu. Měl si odpykat 4,5 roku ve vězení, za mřížemi strávil asi rok a čtvrt, poté se dostal na svobodu kvůli špatnému zdraví. Trest má přerušený.