Janoušek dostane od státu skoro tři čtvrtě milionu

Lobbista a podnikatel Roman Janoušek dostane od ministerstva spravedlnosti 736 467 tisíc korun jako náhradu škody za stíhání v kauze Chambon. Konkrétně jde o náhradu nákladů trestního řízení. Vyplývá to z anonymizovaného rozhodnutí ministerstva, které má Česká televize k dispozici. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli skrývala. Ministerstvo se už Janouškovi omluvilo. Na omluvu minulý týden upozornil server Seznam Zprávy.

„Pokud jde o požadavek žadatele na náhradu škody – náhradu nákladů trestního řízení vedeného u Městského soudu v Praze (…), byl tento ze strany ministerstva spravedlnosti uznán částečně důvodným, a to co do částky 736 466,50 korun,“ stojí v anonymizovaném rozhodnutí.

Tomuto požadavku Janouška tedy vyhovělo ministerstvo částečně, další jeho požadavky neuznalo vůbec. Týkalo se to například úroku z prodlení, náhrady za inflaci nebo za zamezení dispozice se zajištěnými prostředky. Kvůli kauze Chambon Janouškovi totiž policie zhruba deset let zadržovala majetek – zlaté cihly a 61,5 milionu korun v hotovosti.

Server Seznam Zprávy už dříve uvedl, že Janoušek za stíhání požaduje odškodné 155 milionů korun. Případ odškodnění by měl ještě projednat Obvodní soud pro Prahu 2. Řízení ale bylo podle mluvčí soudu Marcely Pröllerové přerušené do doby, než Janouškův nárok projedná právě ministerstvo spravedlnosti. Z justiční databáze vyplývá, že jednání zatím nebylo nařízeno.

Vedle finanční náhrady zveřejnil resort spravedlnosti na svém webu minulý týden také omluvu. „Ministerstvo spravedlnosti se omlouvá JUDr. Romanu Janouškovi za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení, v jehož důsledku proti němu bylo vedeno (...) v tzv. trestní věci Chambon nezákonné trestní stíhání. Ministerstvo spravedlnosti se omlouvá JUDr. Romanu Janouškovi za nemajetkovou újmu, která mu byla tímto nezákonným trestním stíháním způsobena v jeho osobnostní a profesní sféře,“ uvedlo ministerstvo.

Jednání nebylo trestné

Obžaloba v kauze tvrdila, že společnost Chambon prováděla v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší. Janoušek byl viněn z podílnictví, ve společnosti byl zaměstnán jako ekonomicko-právní poradce. Státní zástupce tvrdil, že si nechal jako odměnu za služby posílat peníze z trestné činnosti.

Městský soud loni v březnu konstatoval, že jednání obžalovaných nebylo trestné. Společnost podle verdiktu měla oprávnění dělat vyšetření z oboru lékařské genetiky i mikrobiologie. Žádný důkaz podle soudu nevyvrátil tvrzení obžalovaných, že pojišťovnám vysvětlili, jaká vyšetření dělají. Ani žádanky pro pojišťovny nebyly zfalšované nebo zatajované. Verdikt letos pravomocně potvrdil odvolací soud.

Janoušek loni v prosinci opustil vězení, kde si odpykal zhruba polovinu z trestu 4,5 roku vězení za úmyslně a pod vlivem alkoholu způsobenou nehodu. Soud mu stanovil sedmiletou zkušební dobu.