Policisté navrhli obžalovat Janouška kvůli neoprávněným úhradám pro firmu Chambon

Události: Na Romana Janouška se valí další obžaloba (zdroj: ČT24)

Policisté chtějí poslat lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi před soud kvůli transakcím kolem firmy Chambon. Ta údajně od zdravotních pojišťoven inkasovala neoprávněně velké úhrady za krevní testy. České televizi informaci potvrdil státní zástupce Alexandr Dadam z  Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Převzal jsem spisový materiál od policejního orgánu s návrhem na podání obžaloby na pět osob,“ řekl Dadam. „Dvě osoby jsou stíhány pro zločin podvodu, dvě pro zločin podvodu a zločin neoprávněného podnikání a jedna osoba pro trestný čin podílnictví,“ doplnil.

Za podílnictví je stíhaný právě Roman Janoušek, potvrdil jeho právník Lukáš Trojan. Hrozí mu tak až osm let vězení. Zbylé čtyři obviněné, mezi kterými figuruje i Janouškův spolupracovník Luboš Pašek, by pak soud mohl za podvod poslat do vězení až na deset let.

Trojan tvrdí, že Janoušek není obviněn z žádného jednání, které se týká úhrad pojišťoven pro firmu Chambon. „Podstata obvinění JUDr. Janouška spočívá v konstrukci, že ve společnosti Chambon, jejímž byl akcionářem, pobíral vysokou mzdu,“ vysvětluje advokát.

Zdůrazňuje, že podnikatel mzdu řádně danil a odváděl z ní zákonné odvody. Důvodem trvajícího obvinění je podle Trojana skutečnost, že Janoušek je veřejně známý a jde o snahu připoutat ke kauze pozornost médií.

Čtyři lidi spojené s Chambonem obvinili policisté z podvodu už v lednu 2017. Mezi nimi i podnikatele Paška nebo bývalého předsedu představenstva firmy Petra Ullricha. Chambon v letech 2009 až 2010 údajně získal od zdravotních pojišťoven neoprávněně velké úhrady za krevní testy pro nemocnice.

Server iRozhlas uvedl, že firma peníze inkasovala i přesto, že neměla žádné reference v oboru a na příslušná laboratorní vyšetření neměla potřebné vybavení. Škodu nakonec policie vyčíslila zhruba na 284 milionů korun, dalších 44 milionů zůstalo ve stadiu pokusu – pojišťovny tyto peníze totiž nevyplatily.

Současný trest má Janoušek přerušený

V březnu 2017 si pak obvinění z praní špinavých peněz vyslechl i Roman Janoušek, který měl v Chambonu podíl. Lobbista dostával z Chambonu pravidelné platby. A podle policie věděl, že pocházejí z trestné činnosti. V případě Janouška se ale v průběhu vyšetřování změnila právní kvalifikace – a to právě na trestný čin podílnictví.

Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, při které policisté zasahovali i na Úřadu vlády. Chambon se několik měsíců po razii přejmenoval a nástupnická společnost synlab genetics zanikla v říjnu loňského roku.

Roman Janoušek byl v roce 2014 pravomocně odsouzen za to, že v opilosti způsobil dopravní nehodu, při které úmyslně srazil autem ženu. Soud mu nejprve uložil tříletý trest vězení za těžké ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Vrchní soud poté trest zpřísnil na 4,5 roku.

Janoušek do vězení nastoupil a za mřížemi pobýval do března 2016, kdy byl dočasně propuštěn kvůli zdravotnímu stavu. Podnikatel také žádal o odpuštění zbytku trestu, soud ale loni v létě při projednávání stížnosti konstatoval, že při nařízeném sledování se zjistilo, že Janoušek chodil bez doporučeného doprovodu na plovárnu, vyjel si na kole nebo navštívil galerii. Před dvěma dny se také Městský soud v Praze začal znovu zabývat Janouškovou žádostí o obnovu procesu.