TÉMA

Dita Charanzová

Europoslanci bilancovali 20 let Česka v EU. Diskuse se vedla o migraci i Green Dealu

U příležitosti dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie připravila ČT debatu s europoslanci. Diskutovali o migraci nebo geopolitické situaci v Evropě a na Blízkém východě. Jejich rozhovor se dotknul i opatření EU proti změnám klimatu a jejich dopadům na evropskou ekonomiku. Debatovali místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (nestr.), kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) a europoslanci Ivan David (SPD), Kateřina Konečná (KSČM), Jiří Pospíšil (TOP 09), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a Veronika Vrecionová (ODS).
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 21:29|

Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence, jsou první svého druhu na světě

Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii. Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 23:09|

Náramek s datem narození nebo oblíbená hračka. Děti bez rodičů dostávají do života kufřík vzpomínek

Celkem 2200 dětí, které opustili po narození biologičtí rodiče, odešlo v posledních osmi letech z porodnic se vzpomínkami na své první okamžiky uloženými v kufříku. Iniciativu, která funguje ve víc než šedesáti tuzemských nemocnicích a spolupracuje i s pěstouny, ocenil Evropský parlament.
21. 10. 2023|

Evropské volby budou zkouškou i příležitostí pro demokracii, pronesl prezident Pavel

Evropské volby, které se uskuteční příští rok, budou příležitostí i výzvou pro demokracii. V projevu v Evropském parlamentu to prohlásil český prezident Petr Pavel. Zdůraznil, že klíčem k míru a prosperitě v Evropě jsou její jednota a rozmanitost. Prezident zároveň ostře odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině. Hlava státu se při návštěvě Štrasburku setkala také s předsedkyní EP Robertou Metsolaovou, hovořili spolu především o Ruskem napadené Ukrajině, evropských hodnotách, dezinformacích a populismu.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 22:45|

Zemřel diplomat Martin Povejšil

Ve věku 62 let zemřel diplomat Martin Povejšil, bývalý velvyslanec České republiky při Severoatlantické alianci, Evropské unii, ve Španělsku či v Chile. Na síti X (dříve Twitteru) to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Povejšil naposled působil jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální resortu zahraničí. Povejšilovu profesionalitu a odborný přehled, ale také lidské vlastnosti ocenili jeho spolupracovníci i politici.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:45|

EU zpřísňuje pravidla pro on-line prostředí. Mají chránit před nelegálním obsahem či zprůhlednit reklamu

On-line prostředí v Evropské unii se bude od 25. srpna řídit novými pravidly. Největší sociální sítě a vyhledávače budou muset splnit požadavky takzvaného Aktu o digitálních službách, který má chránit uživatele před nelegálním obsahem nebo zprůhlednit doporučování příspěvků a reklamu. Mluví se o celosvětově nejrobustnější regulaci v tomto odvětví.
4. 8. 2023|

V ANO končí další europoslankyně. Dlabajová už nebude za hnutí kandidovat

Europoslankyně Martina Dlabajová nebude za ANO příští rok kandidovat do europarlamentu, řekla Deníku. Poukázala na sbližování ANO a SPD. Nepřemýšlí o tom, že by usilovala o znovuzvolení za jinou stranu nebo jinak zůstala v evropské politice, dodala. O tom, že nebude za ANO kandidovat, v tomto týdnu informovala také europoslankyně Dita Charanzová. Nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí, řekla.
21. 6. 2023|

„Tuto politiku já zastávat nebudu.“ Charanzová nebude kandidovat do Evropského parlamentu za ANO

Dita Charanzová nebude příští rok kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu za hnutí ANO. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) současná místopředsedkyně Evropského parlamentu řekla, že jako liberální politička nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí. Neztotožnila se ani se způsobem, jakým šéf ANO Andrej Babiš vedl svou prezidentskou kampaň, uvedla. Sama přitom vedla kandidátku ANO při posledních eurovolbách před čtyřmi lety a podle serveru EU matrix patří k nejvlivnějším europoslancům.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 13:20|

Europoslanci chtějí dostat pod kontrolu umělou inteligenci. Schválili první pravidla na světě

Evropský parlament odsouhlasil návrh pravidel pro fungování umělé inteligence (AI), který by se mohl stát první regulací tohoto odvětví na světě. Systémy AI by do budoucna měly být jasně označené, nesmí být využity ke „třídění“ občanů a jejich pole působnosti by mělo být omezené třeba v oblasti školství a soudnictví. Na dodržování pravidel má pomoci dohlížet nový unijní úřad pro AI.
14. 6. 2023|

Česko i EU řeší další sankce. Unie se neshoduje na novém balíčku, Praha se obává právních sporů

Evropská unie i Česko řeší problémy týkající se sankčních seznamů. EU zatím kvůli výhradám Maďarska a Řecka nedospěla ke shodě na jedenáctém sankčním balíku. Samo Česko čelí kritice některých nevládních organizaci kvůli pomalému sestavování národního sankčnímu seznamu, po pěti měsících má pouze jméno ruského patriarchy Kirilla.
2. 6. 2023|

Europoslanci odhlasovali konec bezplatných emisních povolenek v průmyslu

Evropští poslanci odhlasovali ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027. Odhlasovali také zavedení takzvaného uhlíkového cla na hranicích při dovozu železa, hliníku, hnojiv nebo elektřiny z třetích zemí.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 14:02|

Je to největší skandál v historii této instituce, řekla Charanzová. Podle ní by měly v europarlamentu vzniknout větší kontroly

Otřáslo to celým Evropským parlamentem (EP), prohlásila v pořadu Interview ČT24 místopředsedkyně EP Dita Charanzová (za ANO) v souvislosti s vyšetřováním korupce. „Je to největší skandál v historii této instituce,“ dodala s tím, že se nyní bude řešit, jaké kontrolní mechanismy nastavit do budoucna.
12. 12. 2022|

Obcházení sankcí bude evropským zločinem, česká policie má ale problém při jeho dokazování

Země Evropské unie zařadily obcházení sankcí na seznam evropských zločinů. Podle Rady Unie to může otevřít cestu k zabavování majetku ruských bank nebo oligarchů. Tuzemská policie prověřuje desítky případů možného vyhýbání se postihům – komplikuje to ale špatná spolupráce s některými státy.
4. 12. 2022|

V Praze začíná summit Evropského politického společenství. Ke stolu zasednou lídři 44 zemí

Česko během následujících dvou dnů čekají summity lídrů a premiérů evropských zemí. Během čtvrtka se na Hradě sejdou více než čtyři desítky lídrů k prvnímu jednání Evropského politického společenství. V pátek pak na tuto schůzku naváže neformální summit 27 zemí Evropské unie. Lídři by měli jednat o dopadech války na Ukrajině na bezpečnost a ekonomiku či o možném posílení celoevropské spolupráce.
6. 10. 2022|

Nabíječky pro telefony či tablety se v EU sjednotí, schválili europoslanci

Evropský parlament v úterý učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 16:46|

Rusům se daří obcházet některé sankce, které na Moskvu uvalila EU, varují analytici

Země Evropské unie tento týden dohadují nový balík protiruských sankcí – na sankční seznam mají přibýt zhruba tři desítky ruských činitelů či firem. Podle analytiků ze společnosti Datlab se však Rusům v Česku i v celé Evropě daří některé sankce obcházet.
3. 10. 2022|

Zastropování cen energií přišlo pozdě, vadí opozici

Na pondělním mimořádném jednání stanovila vláda maximální ceny elektřiny a plynu. Místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny za opoziční SPD Jan Hrnčíř zastropování cen kvituje, ale myslí si, že přichází pozdě. Poslanec vládního STAN Lukáš Vlček to vysvětluje kooperací s Evropskou unií. Europoslankyně Dita Charanzová (za ANO) volá mimo jiné po pomoci českým firmám na evropském trhu.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 23:04|

EU se zabývá konfiskací majetku ruských oligarchů. Chce dát návod členským státům

Evropský parlament chce dát návod členským státům, jak postupovat při konfiskaci majetku obstaveného ruským oligarchům. Vyzývají k tomu i ukrajinští představitelé. Česko už možnosti konzultuje s ústavními právníky. Finanční analytický úřad zatím zmrazil majetek zhruba za miliardu korun.
12. 9. 2022|

Před rokem Kubu zachvátily protivládní protesty. Režim v reakci na ně posílil represe

Kuba si připomíná rok od rozsáhlých protestů, kterých se tehdy účastnily desítky tisíc lidí nejen v metropoli. Režim mnoho účastníků pozatýkal a stovky odsoudil k dlouholetým trestům. Napětí na ostrově nyní opět narůstá. Hospodářská situace se nelepší, země nemá dostatek pohonných hmot ani potravin a dochází i k rozsáhlým výpadkům elektřiny.
12. 7. 2022|

Europoslanci podpořili zařazení jádra a plynu mezi zelené investice, Fiala to vítá

Poslanci Evropského parlamentu (EP) ve středu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Aktuálním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:07|

Naše hodnoty je třeba hájit, řekl Fiala europoslancům. Předsednickou rolí Česka bude hledání shody

Před poslance Evropského parlamentu ve Štrasburku ve středu předstoupil český premiér Petr Fiala (ODS). Na úvod českého předsednictví Radě EU přednesl projev, ve kterém se vyslovil pro hledání shody při řešení současných krizí a udržení jednotného postoje proti Rusku. Česká republika během svého předsednictví zaujme roli moderátora, která pomůže nalezení potřebných kompromisů, řekl Fiala europoslancům.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 16:42|

Na obnovu Ukrajiny musíme být připraveni, už nyní lze začít, řekl Fiala

Kdy bude moci poválečná obnova Ukrajiny začít naplno, není jasné, ale mezinárodní společenství musí být připravené a začít s rekonstrukcí poničených měst může už nyní. S takovýmto vzkazem v pondělí vystoupil český premiér Petr Fiala (ODS) na úvod mezinárodní konference, jejímž cílem je připravit obrysy složitého a nákladného procesu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhuje platformu pro zprostředkování financí. Na rekonstrukci země bude potřeba okolo 750 miliard dolarů (17,8 bilionu korun), uvedl ukrajinský premiér Denys Šmyhal.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 19:21|

Nejdůležitější je zabývat se energetikou a Ukrajinou, shodli se Fiala s von der Leyenovou

Předsednictví v Radě Evropské unie přešlo na půl roku na Česko. Na slavnostní zahájení do Litomyšle po poledni dorazili čeští ministři včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a před jednou odpoledne také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová následovaná dalšími komisaři. Potom začalo společné jednání české vlády a Komise. Fiala očekává, že následujících šest měsíců bude těžkých, za zásadní považuje zajištění dostupné energie a pomoc Ukrajině.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:44|

Předsednická země nevede, ale moderuje. I tak může být silná a prosadit své zájmy, věří politici

České předsednictví Evropské unie je obrovskou výzvou, sedmadvacítka čelí řadě problémů, shodují se současní i bývalí čeští politici. I když předsednická role je hlavně moderátorská, naskýtá příležitost se v Evropě výrazně ukázat a prosadit i některé vlastní zájmy.
1. 7. 2022|