Obcházení sankcí bude evropským zločinem, česká policie má ale problém při jeho dokazování

Události ČT: Obcházení sankcí bude zločinem, policie má ale problém při dokazování (zdroj: ČT24)

Země Evropské unie zařadily obcházení sankcí na seznam evropských zločinů. Podle Rady Unie to může otevřít cestu k zabavování majetku ruských bank nebo oligarchů. Tuzemská policie prověřuje desítky případů možného vyhýbání se postihům – komplikuje to ale špatná spolupráce s některými státy.

Alexej Veller je ruský poslanec a bývalý starosta Murmansku. Figuruje na všech sankčních seznamech. Vellerovi si už před několika lety pořídili luxusní byt v Praze i firmu zabývající se obchodem s realitami. V domě má stále adresu firma Retiram estetic, kterou do letošního června spoluvlastnil poslancův bratr.

„Je to rodinný majetek. A co s tím?“ ptala se jeho dcera reportérů ČT, kteří se přišli vyptávat na adresu sídla. Ti odpověděli, že je zajímá, čím vlastně se teď firma zabývá. „Teď začala být firma moje a nezabývá se ničím,“ zněla odpověď.

Podobných případů převodů majetku po začátku ruské agrese na Ukrajině jsou v Česku stovky. EU chce, aby se mohl trestný čin obcházení sankcí postihovat plošně. Mezi činy, které jsou na evropské úrovni trestné, patří terorismus, pašování lidí, drog a zbraní, nebo třeba korupce. V případě obcházení sankcí je třeba ještě přesně určit podobu skutků a možné tresty, nyní se čeká na návrh směrnice.

„Jsou totiž státy EU, které trestněprávně nepostihují obcházení sankcí, mají třeba pouze správní postih takzvaně uložit pokutu,“ informuje europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „To, že budeme mít stejná pravidla hry všude v Evropě, je určitě vítaný krok. Je potřeba nicméně říct, že jsme teď na začátku,“ podotýká místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO).

V Česku je obcházení sankcí trestné, policie má ale problém s dokazováním úmyslu. „Musíme hlavně prokázat, že k tomu obcházení dochází teprve poté, co je sankce na konkrétní subjekt vyhlášena. A to v případě subjektů registrovaných v zahraničních zemích, které jsou nyní nepřátelské, je pro nás velmi obtížný úkol,“ upřesňuje ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Jiří Mazánek.

Kromě Ruska je obtížná spolupráce i se státy v daňových rájích, kde často sídlí firmy ovládající majetky ruských politiků a oligarchů. Na sankčním seznam EU figuruje v současnosti přes 1200 lidí. Unie schválila už osm sankčních balíčků, poslední se mimo jiné týká zastropování cen ropy.