EU zpřísňuje pravidla pro on-line prostředí. Mají chránit před nelegálním obsahem či zprůhlednit reklamu

Horizont ČT24: Evropská on-line pravidla (zdroj: ČT24)

On-line prostředí v Evropské unii se bude od 25. srpna řídit novými pravidly. Největší sociální sítě a vyhledávače budou muset splnit požadavky takzvaného Aktu o digitálních službách, který má chránit uživatele před nelegálním obsahem nebo zprůhlednit doporučování příspěvků a reklamu. Mluví se o celosvětově nejrobustnější regulaci v tomto odvětví.

Zásadní změny čekají sociální sítě, internetové obchody, vyhledávače či online sledování médií. Akt o digitálních službách sjednocuje pravidla v digitálním prostoru napříč celou Unií. Někdy bývá v tomto ohledu označovaný za nejambicióznější sadu regulací na světě.

Nejpřísnější pravidla se týkají platforem nad 45 milionů uživatelů, což představuje deset procent obyvatel EU. Evropská komise takových služeb vytipovala dvě desítky. Právě ony mají největší vliv na komunikaci, politiku nebo podnikání.

„Od 25. srpna budou respektovat zákony, nebo nebudou moci v Evropě dál fungovat,“ konstatoval eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

„Cokoliv budou moje firmy schopné udělat a bude to prospěšné pro Evropu, to chceme udělat,“ prohlásil Elon Musk, majitel sociální sítě X (Twitter).

Seznam regulovaných platforem
Zdroj: ČT24

Uživatelé by měli mít větší kontrolu nad tím, co se jim zobrazuje a proč. Sítě mají zjednodušit nahlašování nelegálního obsahu, jako jsou nenávistné projevy, šikana a dezinformace, podvodné e-shopy nebo padělané zboží.

„Poslední právní úpravu internetového prostředí jsme dělali před dvaceti lety. Bylo na čase, aby to, co je nelegální v běžném off-line životě, bylo nelegální i v on-line životě,“ řekla k novince místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (nestr. za ANO).

Změny v cílení reklamy

Reklama má být jasně rozpoznatelná, včetně toho, kdo ji zaplatil. Nesmí být cílená na základě citlivých údajů jako je sexuální orientace nebo politické přesvědčení. U dětí je cílení reklamy zakázané úplně.

„Od této chvíle by nemělo být možné, že politik cpe části voličů jedno prohlášení a jiné části voličů jiné prohlášení, která se vzájemně popírají,“ přiblížil europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

U velmi velkých platforem bude dodržování pravidel hlídat přímo Evropská komise. V nejzávažnějších případech může uložit pokutu až do výše šesti procent jejich celosvětového obratu.

Legislativa otevře platfomy akademikům

„Pětadvacátého srpna bude akt o digitálních službách naplno dopadat na ty opravdu velké platformy. Budou muset vypracovat různé zprávy, jak řeší systémová rizika, jak jejich služba nepříznivě dopadá na výkon základních práv, respektování soukromého života nebo respektování osobních údajů,“ řekl komentátor serveru E15 Ondřej Malý, který v minulosti působil jako člen Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Platformy budou muset podle Malého přinést řešení, jak změnit případné nepříznivé dopady. Hodně blížících se změn se proto dotkne hlavně vnitřního fungování daných služeb, ale evropská legislativa chystá i změnu pro akademiky. 

„Dle DSA (Digital Services Act, pozn. red.) platformy budou muset zpřístupnit svá data takzvaným prověřeným pracovníkům. To považuji za velký průlom, protože do této doby akademický výzkum daných platforem narážel na to, že nechtěly svá data pustit ven,“ poznamenal Malý a dodal, že jejich studium proto bude v budoucnosti mnohem přesnější.

Pokud budou technologické společnosti nadále fungovat v Evropě, tak jim nic jiného nezbyde, než se novým pravidlům přizpůsobit, míní Malý. V opačném případě jim hrozí vysoké pokuty, které mohou dosáhnout až šesti procent jejich celosvětového obratu.