TÉMA

Vyhledávač

EU zpřísňuje pravidla pro on-line prostředí. Mají chránit před nelegálním obsahem či zprůhlednit reklamu

On-line prostředí v Evropské unii se bude od 25. srpna řídit novými pravidly. Největší sociální sítě a vyhledávače budou muset splnit požadavky takzvaného Aktu o digitálních službách, který má chránit uživatele před nelegálním obsahem nebo zprůhlednit doporučování příspěvků a reklamu. Mluví se o celosvětově nejrobustnější regulaci v tomto odvětví.
4. 8. 2023|

Soud potvrdil pokutu Evropské komise pro Google za potlačení konkurence. Částku ale snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie ve středu z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy korun) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to ze středečního prohlášení soudu.
14. 9. 2022|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

Google hrozí Austrálii zablokováním vyhledávače

Americká internetová společnost Google varovala, že zablokuje svůj vyhledávač v Austrálii, pokud vláda prosadí nový zákon, kterým chce velké internetové společnosti jako Google a Facebook donutit, aby platily mediálním firmám za právo používat jejich obsah. Hrozba Googlu je eskalací sporu s vydavateli jako News Corp., který je pečlivě sledován po celém světě, uvedla agentura Reuters.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 13:04|

Kam pro informace o nemocech či lékařích? Ministerstvo spustilo nový informační portál

Ministerstvo zdravotnictví spustilo Národní zdravotnický informační portál (NZIP), který nabízí odborníky ověřené informace o nemocích či fungování zdravotnictví. Obsahuje více než tisícovku článků a mapu všech registrovaných zdravotnických zařízení, lékáren a lékařských ambulancí. Jeho příprava trvala zhruba dva roky, pracovali na něm zejména zaměstnanci ministerstva a obsah psali zástupci odborných lékařských společností a Státního zdravotního ústavu.
23. 7. 2020|

„Být zapomenut“, ale jenom v EU. Údaje o unijních občanech Google globálně mazat nemusí

Internetová firma Google nemusí odstraňovat údaje o lidech, kteří o to požádají, ze všech mutací svého vyhledávače po celém světě. Rozhodl o tom v Lucemburku Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož „právo býti zapomenuti“ mají lidé pouze v rámci domén v členských státech EU.
24. 9. 2019|

Trump obvinil Google ze zmanipulování prezidentských voleb. Měl by být trestně stíhán, uvedl

Americký prezident Donald Trump v pondělí obvinil vyhledávač Google ze zmanipulování milionů amerických voličů v prezidentských volbách v roce 2016. Na Twitteru uvedl, že společnost musí být trestně stíhána. Trump kritizuje Google opakovaně a tvrdí, že se tato technologická firma pokoušela podkopat jeho volební kampaň.
19. 8. 2019|