Je to největší skandál v historii této instituce, řekla Charanzová. Podle ní by měly v europarlamentu vzniknout větší kontroly

Hranice pro lobbing mezi europoslanci (zdroj: ČT24)

Otřáslo to celým Evropským parlamentem (EP), prohlásila v pořadu Interview ČT24 místopředsedkyně EP Dita Charanzová (za ANO) v souvislosti s vyšetřováním korupce. „Je to největší skandál v historii této instituce,“ dodala s tím, že se nyní bude řešit, jaké kontrolní mechanismy nastavit do budoucna.

„Je to jediné téma, o kterém se všichni tady baví, vyvolává to celou řadu otázek – jak nastavit fungování této instituce tak, abychom zabránili podobným případům,“ uvedla Charanzová. 

Policie v pondělí pokračovala ve vyšetřování korupčního skandálu, který Evropským parlamentem otřásá od pátku, kdy několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Ve vazbě je podle médií i řecká europoslankyně Eva Kailisová, která byla údajně v neděli formálně obviněna z korupce a zbavena všech funkcí v europarlamentu.

„Vede se velká debata o tom, že tito europoslanci – Kailisová i další, u kterých dochází ke kontrole počítačů, patří do frakce socialistů v Evropském parlamentu, jež se velmi vlažně postavila k rezoluci, která odsuzovala lidská práva v Kataru,“ podotkla Charanzová. Dodala, že celá řada jejích kolegů, kteří byli přítomni vyjednávaní tohoto usnesení, upozorňuje na to, že pozice socialistů byla „přinejmenším zvláštní“.

Někteří socialisté stáli při Kataru

„Změkčovali text a když jsme se zpětně dívali na vystoupení některých kolegů socialistů na plénu, včetně Kailisové, tak hovořili opačně než text, který parlament schválil. Hovořili o tom, že Katar by měl být jakýmsi vzorem v regionu, co se týče pracovněprávních podmínek, přitom všichni víme, k čemu docházelo při přípravách na fotbalové mistrovství, k úmrtí celé řady dělníků,“ podotkla Charanzová. 

Dodala, že parlament v pondělí přijal také rozhodnutí o tom, že nebude projednávat liberalizaci víz s Katarem. „V tuto chvíli jsou veškerá tato jednání zmražena,“ uvedla.

Zmínila, že se nyní europoslanci zabývají vlivem socialistické frakce na vyjednávání tohoto usnesení. „Na základě výsledků hlasování o usnesení, které odsuzuje situaci v Kataru, bylo vidět, že řada socialistických europoslanců toto usnesení nepodpořila. Tato politická skupina přitom patří k těm, která se velmi často zaobírá lidskoprávní problematikou – tím, jak jsou dodržována lidská práva ve třetích zemích.“ 

Charanzová dodala, že to vrhá špatné světlo nejen na socialistickou frakci, ale na celý parlament. „Je to největší korupční skandál v historii této instituce.“

Přístup třetích zemí do europarlamentu

Podotkla, že parlament má daná jasná pravidla, která se týkají například toho, s kým se poslanci scházejí – mají například registr lobbistů ze zemí EU. Vše se musí vykazovat. Otázkou, která se však podle ní nyní v parlamentu skloňuje, je přístup misí třetích zemí do Evropského parlamentu, jenž v současné době kontrolován není. „Očekáváme, že bude zaveden registr zástupců třetích zemí, kteří chodí do Evropského parlamentu,“ dodala. 

Poukázala rovněž na to, že europarlament má k dispozici i etickou komisi, která zkoumá přestupky. „Otázkou je, zda nezavést etický úřad, který by dohlížel na fungování všech evropských institucí,“ uvedla s tím, že návrhy se budou projednávat tento týden.  

Zdůraznila, že pokud se prokážou obvinění, jedná se o trestný čin. „Mohou být sebelepší pravidla, pokud se člověk rozhodne, že udělá trestný čin, tak ho udělá a žádná pravidla mu v tom nezabrání. Ale určitě jsou věci, které musíme zlepšit, musíme přicházet s novými pravidly tak, abychom zabránili vlivu třetích zemí na fungování evropských institucí,“ dodala.

Zmínila, že v europarlamentu jsou určité politické tlaky. „Tlaky tu jsou, existují takzvané skupiny přátel s Čínou, s různými zeměmi a je otázkou, jestli by tyto skupiny přátel neměly podléhat nějakému většímu dohledu.“ Podle Charanzové se rovněž bude projednávat, zda by neměly být více kontrolovány i cesty europoslanců.

„V tuto chvíli máme pravidelné delegační mise, ale paní Kailisová cestovala do Kataru poté, co bylo rozhodnuto, že nepojede oficiální delegace Evropského parlamentu.“ Charanzová podotkla, že je v současné době na stole celá řada otázek, které se měly řešit nejen v parlamentu, ale napříč evropskými institucemi.