TÉMA

Chřipka

Ptačí chřipka pronikla na Antarktidu. Vědci se obávají o řadu druhů tučňáků
Vědci potvrdili první případy ptačí chřipky na pevninské Antarktidě, informoval server The Guardian. Virus H5N1 našli u dvou uhynulých ptáků nazývaných chaluhy poblíž argentinské vědecké výzkumné stanice Primavera. Mezi výzkumníky kvůli tomu narůstají obavy o kolonie tučňáků.
28. 2. 2024|ČTK
Epidemie chřipky pravděpodobně začíná pomalu ustupovat, ukazují data Státního zdravotního ústavu
Epidemie chřipky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pravděpodobně začíná ustupovat. Počet nemocných s jejími příznaky poklesl o více než čtvrtinu, celkový počet akutních respiračních infekcí o desetinu. Nemocných bylo v předcházejícím týdnu 1713 na sto tisíc obyvatel, informoval SZÚ na sociální síti X.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 11:00|ČTK, ČT24
Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel
Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.
15. 2. 2024|Martina Holubová
Chřipka den po dni. První příznaky přicházejí hodiny od nakažení, imunitní továrny mezitím chrlí protilátky
Chřipku zná lidstvo už od antiky, ale stejně ji není schopné porazit – ani s pomocí nejmodernější medicíny. Každý rok se totiž její virový základ mění, proto proti ní vlastně není možná léčba – tělo se s ní musí vypořádat samo, medicína mu v tom může jen pomoci. Stejný důvod zhoršuje i účinnost vakcín.
12. 2. 2024|Tomáš Karlík
Epidemie chřipky je dle Státního zdravotního ústavu blízko vrcholu
Nemocných v Česku bylo v minulém týdnu 1901 na sto tisíc obyvatel. Epidemie chřipky se tak podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) nachází poblíž svého letošního vrcholu. V některých krajích, jako Jihomoravský, Pardubický nebo Karlovarský, je nemocných i výrazně více. Nejvyšší nemocnost, 2658 případů na sto tisíc obyvatel, byla v Karlovarském kraji, uvedl SZÚ.
12. 2. 2024|ČTK
Pro chřipku je charakteristický rychlý nástup příznaků, říká praktická lékařka
Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stoupají. Za celé Česko překročily hranici epidemie. Všeobecná praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uvedla, že pořád ještě není pozdě na očkování proti chřipce. Dalšími způsoby ochrany jsou pravidelný sport, vyvážená strava nebo dostatek spánku. Když už se člověk nakazí, měl by dávat pozor, ať se nepředávkuje paracetamolem – ten navíc tlumí pouze příznaky.
31. 1. 2024|ČT24
Vysoká nemocnost některým dětem prodloužila prázdniny. Vysvědčení dostaly dříve
Do předávání pololetních vysvědčení zbývá ještě den – jsou ale školy, kde je děti dostaly už v úterý, a pololetní prázdniny tak mají o něco delší. Důvodem je vysoká nemocnost, a to jak mezi žáky, tak učiteli.
30. 1. 2024|ČT24
Počty nemocných s chřipkou a respiračními infekcemi za týden výrazně stouply, podle SZÚ jde o epidemii
Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině, informoval ústav v tiskové zprávě.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 20:12|ČTK
Čekárny lékařů se znovu plní. Výrazně narostl počet lidí s chřipkou
Čekárny lékařů, zejména pediatrů, se v posledních dnech znovu plní. Mezi nejčastější příznaky patří horečky, zvracení nebo bolesti hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je dětských pacientů o pětinu víc než týden předtím. Výrazně narostl hlavně počet lidí s chřipkou, a to o více než 80 procent. Podle SZÚ by se mohla rozvinout v epidemii.
24. 1. 2024|ČT24
Ptačí chřipka zasáhla rypouše sloní. Z 18 tisíc nových mláďat přežila jen tisícovka
Pláže Patagonie jsou pokryté stovkami mrtvých těl rypoušů sloních. Většinou jsou to mláďata, která jejich rodiče opustili poté, co se nakazila virem ptačí chřipky a uhynula. Tato nemoc má mezi mladými rypouši smrtnost 96 procent.
18. 1. 2024|Tomáš Karlík
Covid sílí, případů bude přibývat do Vánoc a v lednu
Ministerstvo zdravotnictví očekává podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) další nárůst počtu případů covidu-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Současné počty případů i hospitalizací jsou podle dat resortu zdravotnictví nejvyšší od loňského října. Podle Pavlovice ale do nemocnic míří nemocní primárně s jinými potížemi, nikoliv kvůli stavu způsobenému koronavirem. Žádná plošná opatření ministerstvo nechystá.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 19:55|ČTK
Blíží se epidemie nemocí dýchacích cest
Nemocí dýchacích cest přibylo od předchozího týdne zhruba o třináct procent, u chřipkových onemocnění o 125 procent. Hygienická služba České republiky na síti X uvedla, že je Česko u chřipkových onemocnění na začátku nepříznivé epidemiologické situace. Případů covidu-19 bylo podle dat ministerstva zdravotnictví v pondělí přes 2800, nejvíc za rok a půl. Hospitalizovaných s covidem-19 je téměř 650, intenzivní péči jich potřebuje třicet osm.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 11:42|jch
Počet nakažených covidem stoupá, pacientů v těžkém stavu je kolem čtyřiceti
Přes nárůst počtu případů nákazy covidem-19 se v Česku významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než čtyřicet, informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř tři sta tisíc obyvatel České republiky, zejména starších pětašedesáti let. Proti chřipce je očkováno 560 tisíc lidí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:23|jch
Svižnější testování na viry na urgentních příjmech může pomoci léčbě, apelují lékaři
Lékaři chtějí na všech urgentních příjmech zavést testování s rychlejší diagnostikou covidu-19, chřipky nebo RS virů. Díky tomu by mohli dříve podat antivirotika lidem s oslabenou imunitou nebo vyšším věkem. Léky totiž výrazně snižují riziko těžkého průběhu nemoci. Mikrobiologové nejpozději od roku 2025 chtějí, aby testy byly hrazeny pojišťovnami.
4. 11. 2023|
Podzimní vlna covidu je slabá. V nemocnicích je pětkrát méně lidí než loni touto dobou
Uplynulé tři roky se vždy na konci října začínaly nemocnice plnit pacienty s covidem-19. Letos ale počty hospitalizovaných stoupají jen nepatrně. Nákaza se podle lékařů i expertů stává méně nebezpečnou, zejména díky očkování a překonání nemoci.
24. 10. 2023|ARPA
Češi skupují testy na covid-19 a chřipku, zájem roste i o respirátory
Roste zájem o respirátory a covidové testy. České televizi to potvrdily oslovené lékárny a e-shopy se zdravotnickými potřebami. Prodeje se tak oproti předchozímu měsíci na řadě míst zdvojnásobily. Například obchodníci, kteří tyto pomůcky dodávají do zdravotnických a sociálních zařízení, pak hlásí téměř dvacetinásobný nárůst prodejů. Kromě respirátorů a covidových testů ale roste zájem i o ty kombinované, které dokáží odhalit také chřipku. Důvodem je chladnější počasí a s ním spojená respirační onemocnění.
14. 10. 2023|Ondřej Havránek, Alena Pondělíčková
Očkování proti covidu a chřipce lze aplikovat najednou, látky mají praktičtí lékaři, řekl Válek
Očkování proti covidu-19 a chřipce je na podzim dle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nejvhodnější u vlastního praktického lékaře. Obě vakcíny je možné aplikovat v jednom dni. Lidé, kteří mají vyšší riziko při nákaze, by se podle ministra měli i letos na podzim proti těmto nemocem očkovat. Podle něj jde zejména o seniory, chronicky nemocné nebo lidi s oslabenou imunitou. Česko se podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové nachází na začátku sezony respiračních onemocnění včetně chřipky a covidu. Případů je asi sedm set na sto tisíc obyvatel.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 19:11|
Nemocných přibývá hlavně mezi dětmi. Čeká se na další dodávky antibiotických sirupů
Řada Čechů se momentálně léčí s respiračními onemocněními, jako jsou nachlazení, chřipka, angína, ale také covid-19. Podle lékařů je však sezona těchto potíží teprve na začátku, její start lehce posunulo teplejší počasí. Lidé by však už teď měli podle odborníků dbát na prevenci, tedy mít dostatečný příjem vitaminů, omezit rizikové kontakty a v případě déletrvajících problémů vyhledat lékaře. Podle České lékařské komory je pak také vhodné nechat se naočkovat.
29. 9. 2023|
Podzimní vlna covidu by měla být mírná, zranitelní by se ale měli očkovat, nabádá Smejkal
Závažnější vlna nákaz covidem-19 se na podzim zřejmě nečeká, ve vysílání ČT to řekl hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Podle něj nová varianta covidu-19 postihuje hlavně horní cesty dýchací, a tak se pravděpodobně nebude opakovat scénář z předchozích let, kdy zdravotnictví kolabovalo pod náporem nakažených. Upozornil však, že pro chronicky nemocné nebo starší lidi je stále důležité očkování. A to nejen proti koronaviru, ale například i chřipce.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 14:59|
Ptačí chřipka míří na Antarktidu. Může tam ohrozit 100 milionů zvířat
Nová zpráva mezinárodního vědeckého týmu varuje před průnikem ptačí chřipky na nejjižnější světadíl. Tamní podmínky totiž nahrávají tomu, že by na Antarktidě tato nemoc mohla nabrat extrémně smrtící podobu.
1. 9. 2023|
V Česku loni zemřelo nejméně lidí od začátku pandemie. Přesto byl covid čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí
Loni v tuzemsku zemřelo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 120 219 obyvatel, nejméně od začátku covidu-19. Úmrtnost ale doznívající pandemie dál ovlivňovala, covid-19 byl příčinou úmrtí pěti procent zemřelých. Projevila se také silná vlna respiračních onemocnění na konci roku, v prosinci na chřipku zemřelo více lidí než v předchozích letech. Nejvíce lidí podlehlo ischemické chorobě srdeční, srdečnímu selhání a cévním nemocem mozku, informoval ČSÚ.
29. 6. 2023|
Chřipka letos v Austrálii postihuje hlavně děti. Podle expertů za to může málo očkování
Chřipková sezona začíná vždy na jižní polokouli, kde je právě zima, a následně se přesouvá na tu severní. Podle průběhu na jihu se dá dobře odvodit, jak bude vypadat průběh epidemie v našich zeměpisných šířkách. Aktuální vývoj v Austrálii naznačuje, že by mohl být složitý.
27. 6. 2023|
U dětí v USA se objevuje nadměrné množství mozkových abscesů. Může za to pandemie
U amerických dětí se v poslední době objevuje neobvykle vysoký počet závažných mozkových problémů spojených s virovými a bakteriálními infekcemi. Podle epidemiologů to souvisí s opuštěním protipandemických opatření.
8. 6. 2023|
Přibývá důkazů, že by očkování proti chřipce mohlo chránit před Alzheimerem
Už delší dobu některé studie i praxe naznačují, že by očkování mohla chránit nejen proti nemocem, proti nimž jsou navržená, ale nepřímo i jinak. V poslední době přibývá důkazů, že se to týká i vakcíny proti chřipce, která by mohla fungovat jako ochrana proti vzniku obávané Alzheimerovy nemoci.
7. 6. 2023|